U BEOGRADU ZA 2 SATA PALO VIŠE KIŠE NEGO ZA MESEC DANA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ako se u vašem naselju izlila kanalizacija i ušla u  kuće pod HITNO morate da uradite ovo! EVO DA LI BEOGRAĐANIMA PRETI ZARAZA
Foto: Kurir, Damir Dervišagić, Printscreen TV Prva

oprez

U BEOGRADU ZA 2 SATA PALO VIŠE KIŠE NEGO ZA MESEC DANA! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Ako se u vašem naselju izlila kanalizacija i ušla u kuće pod HITNO morate da uradite ovo! EVO DA LI BEOGRAĐANIMA PRETI ZARAZA

Beograd -

Nakon obilnih padavina koje su u nedelju pogodile srpsku prestonicu, kao i izlivanja kanalizacije u pojedinim naseljima, postavlja se pitanje da li Beogradu preti opasnost od infekcija i zaraza.

Gastroenteorolog profesor doktor Vojislav Perišić rekao je gostujući u jutarnjem programu da uvek postoji opasnost od mešanja fekalne kanalizacione i vodovodske vode.

1 / 10 Foto: Kurir

"Pod pretpostavkom da su sistemi vodovoda u redu onda ta kontaminacija ne postoji. U biohemijskom i mikrobiloškom smislu voda koju pijemo je dobra, ali je pitanje da li postoje curenja u cevima, jer tada postoji mogućnost da se ona voda iz kanalizacionog sistema i meša sa vodovoskom vodu, što nije dobro", rekao je gastroeneorolog.

Na pitanje voditeljke šta se dešava kada se voda izlije iz kanalizacije, kao što se to dogodilo u naseljima na opštini Palilula, Perišić odgovara da je to svakako zagađena voda.

"Kuća koju ste prikazali u Krnjači gde se izlila kanalizacija je potpuno kontaminirana. Ono što mora da se uradi jeste da se kuća potpuno opere i dezinfikuje, a ljudi koji žive u istoj moraju da koriste flaširanu vodu i dobro peru ruke", naglasio je Perišić.

Za dva sata palo više kiše nego za mesec dana

Podsetimo, u pojedinim delovima Beograda u nedelju je za nešto manje od dva sata pala veća količina kiše nego za ceo jedan mesec.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Borči je juče palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je posečna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mesec jun 85 litara, objasnila je za Tanjug Nevena Živanović, dežurna prognostičarka RHMZ-a.

Količina padavina bila je izrazito neujednačena, tako da je u pojedinim delovima prestonice palo manje od 10 litara, odnosno na Košutnjaku sedam litara i na Petlovom Brdu četiri litre, rekla je Živanović.

Znatno jače padavine pogodile su Zemun i Bežanijsku Kosu, gde je tokom jakog grmljavinskog nevremena palo oko 50 do 60 litara kiše, navodi Živanović. U centru grada palo je oko 30 litara po metru kvadratnom.

(Kurir.rs/Tanjug, TV Prva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track