OVA POZNATA ZGRADA U CENTRU BEOGRADA KRIJE NEVEROVATNU TAJNU: Sve je srušeno, ali ne i ovaj mračni bunar
Foto: Filip Plavčić

misterije beograda

OVA POZNATA ZGRADA U CENTRU BEOGRADA KRIJE NEVEROVATNU TAJNU: Sve je srušeno, ali ne i ovaj mračni bunar

Beograd -

U temeljima zgrade "Borbe" na beogradskog Trgu Nikole Pašića nalazi se bunar za koji se vezuju razne legende.

U zgradi se od 1936. godine nalazila i štamparija prvog srpskog dnevnog lista "Vreme", koji je zvanično pripadao Milanu Stojadinoviću, ali nezvanično ga je kontrolisao kralj Aleksandar.

Iako su mašine odavno zamenjene, duboko u temeljima je ostao bunar koji je prvo služio za njihovo hlađenje a onda i za rashlađivanje piva.

"Bunar je razlog raznim gradskim misterijama, jer niko ne zna da li se tu nalazio pre štamparije, pa su ga "poštedeli", ili su ga iskopali prilikom izgradnje zgrade", kaže Zoran Nikolić, dobar poznavalac beogradskog "podzemlja".

Bunar je lepo ozidan ciglama, opremljen uzidanim metalnim merdevinama i dugo godina je korišćen za hlađenje mašina vodom. Kada su mašine modernizovane, bunar nije zatrpan. Godinama je korišćen za hlađenje piva i razne druge stvari.

Voda je kvalitetna i pitka i pripada Terazijskoj vodi koja se prostire ispod grebena. "Kada je ispitivan kvalitet vode zaključeno je da je voda pitka, istog kvaliteta kao Rimski bunar", ističe Nikolić.

Bunari nisu retkost u centru Beograda i poznato je desetina na veoma važnim mestima. Ipak, legenda je da su svi oni međusobno povezani. Recimo, Ulica Alekse Neneadovića se zvala Bunarska. Na mestu Londona nalazio se bunar, a temeljima Beorgađanke su, takođe, pronađeni izvori. Ispod hotela "Moskva" i dalje rade pumpe koje crpe vodu iz izvora. Ista ta voda je potopila Pozorište na Terazijama 1996. godine kada je direktor bio Bule Goncić. Bunar se nalazio između Knez Mihajlove i Čika LJubine, ali i kod Vaznesenjske crkve. Terazijska voda se nalazi i u Rimskom bunaru, a kada su 1987. godine kopali temelje za metro stanicu kod Vuka.

"Terazijska voda se prostire od Rimskog banara do Vukovog spomenika, ali to nije podzemno beogradsko jezero", naglašava Nikolić.

Dakle, Beogradski greben je od krečnjaka i porozan je kada padne kiša. Krečnjak upije vodu koja, kada stigne do gline, zadrži se, jer nema više gde.

U Skadarliji su bušili do arterskih dubina i izvlačili su izuzetno kvalitetnu vodu od koje je Bajloni hteo da pravi pivaru.

(Kurir.rs/Magazin Novosti/A. M./Foto ilustracija: Filip Plavčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja