SKOČILA KIRIJA U BEOGRADU: Garsonjera u glavnom gradu košta kao dvosoban stan u Nišu?!
Foto: AP/Ilustracija

STARA PRAKSA SA DOLASKOM AKADEMACA

SKOČILA KIRIJA U BEOGRADU: Garsonjera u glavnom gradu košta kao dvosoban stan u Nišu?!

Beograd -

BEOGRAD - Prosečna cena iznajmljivanja oglašenih nameštenih garsonjera u Beogradu je 200 evra, za koliko se u Nišu može iznajmiti dvosoban stan. U Beogradu je prosečna cena za iznajmljivanje jednosobnih stanova 250 evra, za dvosobne nameštene je više od 400 evra, a trosobne stanove - 600 evra, pokazala je analiza i istraživanje portala 4zida.rs o iznosu kirija.

"Zanimljivo je da su oglašeni četvorosobni stanovi u Beogradu gotovo duplo skuplji nego trosobni, ako gledamo prosek, pa tako njihova kirija u proseku iznosi 1.304 evra, a petosobnih 1.577 evra", kaže portparolka 4zida.rs Jasmina Gavrilov Dražić, a prenosi Fonet.

foto: AP/Ilustracija

Napominje da takvih stanova na beogradskom tržištu nema mnogo, i da oni najčešće predstavljaju luksuzno uređene nekretnine smeštene na najelitnijim gradskim lokacijama - Beogradu na vodi, potezu oko Hrama Svetog Save ili na Senjaku.

Kada je reč o Novom Sadu, prosečna cena nameštenih garsonjera, oglašenih na 4zida.rs je 182 evra, što je 15 evra manje od prosečne cene garsonjere u Beogradu, dok jednoiposobni stanovi košaju 272 evra, odnosno oko 30 evra manje nego u Beogradu.

foto: Aleksandar Jovanović

"Veća razlika u ceni se oseti kod stanova sa više soba, tako je prosečna cena trosobnih stanova u Novom Sadu malo preko 400 evra, dok je u Beogradu čak 200 evra viša.

"Najam četvorosobnih stanova je čak tri puta skuplji u prestonici - (1.304 evra) nego u Novom Sadu, gde se takvi stanovi iznajmljuju za 542 evra", napominje Gavrilov Dražić.

Sa druge strane, za garsonjeru u Nišu je dovoljno izdvojiti 124 evra, dok je prosečna cena dvosobnih stanova od 189 evra čak povoljnija nego cena garsonjere u Beogradu.

Prema podacima portala 4zida.rs, namešteni trosobni stanovi u Nišu prosečno su oglašeni za 260 evra, a četvorosobni za 405 evra, što ukazuje na to da su cene iznajmljivanja stanova svih struktura u Nišu dvostruko povoljnije nego u Beogradu.

foto: Youtube Printscreen

"Bez obzira na ekonomske prilike u zemlji, vidimo da faktor ponude i tražnje i dalje diktira cenu najma nakretnina. Ipak, ono što dodatno utiče na visinu rente, osim atraktivnosti samog grada, jeste i dovoljan broj luksuznih stanova i projekata, u čemu Beograd, ipak, u velikoj meri prednjači u odnosu na ostale gradove u Srbiji", zaključak je analize portala 4zida.rs.

(Kurir.rs/Fonet/4zida.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track