Najnovije vesti

KVADRAT I DO 1.500 EVRA: Ova 3 naselja u Beogradu imaju loš imidž ali pomama za stanovima ne jenjava
Foto: Zorana Jevtić

tržište postalo užareno

KVADRAT I DO 1.500 EVRA: Ova 3 naselja u Beogradu imaju loš imidž ali pomama za stanovima ne jenjava

Beograd

Postalo je "užareno" na domaćem tržištu nekretnina i još nema naznaka da bi ono uskoro moglo biti "ohlađeno".

Poskupljenje građevinskog materijala i pojačana potražnja koja nadmašuje ponudu - uslov su za vrtogalvi rast cena širom sveta i Srbije, a posebno u Beogradu.

Zanimljivo je da se ljudi više "nećkaju" kod nekih starih naselja, bez obzira na novogradnju u njima, kao i kod stare gradnje u odnosu na novu - bez obzira na činjenicu da mogu skroz da je srede, a da je kvalitet zidova, gradnje, izolacije i samih instalacija - često bolji, nevezano za dugu istoriju postojanja.

U proteklom periodu kao da su "preko noći isplivala" 3 beogradska naselja, dva relativno novoizgrađena, i jedno staro - ali adaptirano u odnosu na prvobitno stanje.

Tražnja ogromna

- Uzeo sam stan, garsonjeru, pre nekoliko godina za 32.000 evra, a nedavno sam ga prodao za 40.000 evra. Dakle, u plusu sam osam hiljada evra, mada je stan zaista ostao nov, očuvan, jer nisam dugo živeo u njemu - priča jedan sugrađanin. I nije jedini koji to radi.

Nekretnine su u Cvetanovoj ćupriji (1) vredele dosta manje nego sad, što je potvrdila još jedna Beograđanka koja planira da proda stan uskoro, nađe neki slične kvadrature u drugom kvartu - tako da joj ostane dovoljno novca za kupovinu automobila.

U tom delu Zvezdare, za manje stanove, prosek je skoro 1.200/1.300 evra. Naime, trenutno se prodaje nekretnina od 42 kvadrata za 58.000 evra (kvadrat je skoro 1.400), ali je to snižena cena - bila je oglašena za 66.000 evra. Navodi se da je stan na drugom, najtraženijem spratu, uknjižen, ima dve sobe i terasu.

Takođe, sugrađani sve više hrle i u, kako mnogi kažu, "naselje u brdu" ili "naselje iz pakla", a to je Vojvode Vlahovića (2). Reč je o novoizgrađenom kvartu koji se nalazi iznad okretnice autobusa 26.

Glavna zamerka stanara je mnoštvo zgrada i uskih ulica koje se sve slivaju u jednu, zatim loša saobraćajna povezanost i generalno oskudna snabdevenost, pri čemu je i kvalitet gradnje sporan

"Jedva se snalazimo"

Komentari su vezani i za samo snalaženje po naselju gde se "jedva snalaze i taksisti, kuriri, Hitna pomoć", jer su, navodi se, "brojevi i slova nakaradno napisani, bez reda, malo latinicom, malo ćirilicom".

stan, nekretnina
foto: Shutterstock

Parking mesta uglavnom nisu obezbeđena od strane investitora, pa je parkiranje po trotoarima neminivno. To je samo jedan deo priče zašto ovo naselje prati loša reputacija, ali i prilično jake cene: luks stanovi u tom naselju prodaju se za 1.600 evra po kvadratu, dok su uobičajene cifre od 1.000 do 1.500 evra.

Izdvaja se i Kneževac (3) kao naselje u kojem sada vlada "prava borba" za nalaženje idealnog stana, pa su zato i cene otišle previsoko. Do skoro, maltene niko ne bi poverovao da nekretnina od 44 metra kvadratna u Kneževcu može da košta čak 65.000 evra - ali eto, i to se dešava.

Računica kaže da je cena po kvadratu nadomak 1.500 evra, mada je prosečna cena oko 1.000 evra, što je svakako dobro povećanje za deo grada gde smo do pre nekoliko godina nailazili na dosta niže cifre.

Zapravo, i nije bilo toliko novih zgrada i višespratnica kao sada, a kako se Beograd svakodnevno širi - pitanje je vremena kada će današnja periferija postati maltene "širi centar".

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track