ODBLOKIRAN CENTAR GRADA: Razišli se demonstranti ispred Skupštine Srbije, saobraćaj NORMALIZOVAN!
Foto: Nikola Anđić

kraj protesta

ODBLOKIRAN CENTAR GRADA: Razišli se demonstranti ispred Skupštine Srbije, saobraćaj NORMALIZOVAN!

Beograd -

BEOGRAD - Oko 18 sati demonstranti koji su bili okupljeni ispred Skupštine Srbije su se razišli. Saobračaj je ponovo normalizovan.

Građani i aktivisti koji su danas učestvovali u blokadi saobraćaja u glavnom gradu, posle autoputa i Gazele, protest su nastavili u centru grada, kod Valde i oko Skupštine Srbije. centar Beograda je trenutno blokiran, a građani pozivaju vozače iz automobila da im se pridruže. Zbog svega toga je u centru grada i šire, ogromna saobraćajna gužva.

Glavne saobraćajnice danas su bile blokirane u trajanju od oko dva časa posle čega su demonstranti počeli da se razilaze. Oni su planirali da imaju i protest ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu, ali se, po svemu sudeći, od toga odustalo.

Kneza Miloša
foto: Nikola Anđić

Naime, ispred Palate pravde danas oko 13 sati na poziv pokreta Ekološki ustanak okupili su se demonstranti s ciljem da na jedan sat blokiraju Mostarsku petlju i most Gazelu.

Blokirani su bili auto-put u Novom Beogradu - Gazela, a bez saobraćaja je i bilo nekoliko glavnih ulica u gradu, od Kneza Miloša, preko Savske, do pojedinih ulica oko njih. Saobraćaj je bio blokiran i u Sarajevskoj ulici, kao i ispod mosta, zatim na Mostarskoj petlji, kao i kod Beogradskog sajma.

Kad je reč o drugim gradovima, agencije javljaju da je bio blokiran saobraćaj i na Ibarskoj kod Preljine. Do blokade mosta došlo je i u Novom Sadu. Reč je o mostu Duga, gde je došlo do koškanja policije i demonstranata.

Policija je danas pokušala jednom od lidera pokreta Kreni - promeni Savi Manojloviću da uruči rešenje o zabrani i pokušaja jednočasovne blokade Mostarske petlje i autoputa, ali je on odbio da primi taj akt i najavio da će se blokada, zakazana u 14 sati, ipak održati, bez obzira na sve posledice, kao i da je svestan da čini krivično delo.

Gazela, blokada, Savska, Mostarska petlja, Ekološki ustanak
foto: Nikola Anđić

Obrazloženje, koje je Manojloviću pokušao da uruči komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić, bilo je u tome da je prijavljen neblagovremeno, tek u petak, a zakonski rok je pet dana.

Krstić je Manojlovića upozorio da blokada međunarodnog Koridora 10 može da preraste u krivično delo, ali je i obećao da policija neće reagovati ako ih učesnici protesta ne budu napadali. Blokada je najavljena zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji.

Zabeležena su manja koškanja između demonstranata s policijom koja ne primenjuje silu.

MUP Srbije prethodno je izdao saopštenje povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva u Republici Srbiji, u kojem je naveo da MUP želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova.

Palata Pravde, ekološki ustanak
foto: Nikola Anđić

Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije, saopštio je MUP.

1 / 3 Foto: Zorana Jevtić

Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa.

Pošto skupovi nisu prijavljeni policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova.

Kurir.rs/Beta/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track