DNEVNO ODE 2 PAKOVANJA PELENA I 2 KUTIJE MLEKA! OVO SU BG ČETVORKE: Đorđe s 50.000 plate i ja sa svojih 28.000 ne bismo mogli sami
Foto: Printscreen/Prva TV

90.000 mesečno samo za njih

DNEVNO ODE 2 PAKOVANJA PELENA I 2 KUTIJE MLEKA! OVO SU BG ČETVORKE: Đorđe s 50.000 plate i ja sa svojih 28.000 ne bismo mogli sami

Beograd -

Od ogromne pomoći je i mesečna naknada od 64.000 kao i sve što im je dosad isplaćeno od Grada Beograda i države - 630.840 dinara

BEOGRAD - Beogradske četvorke Gaćeša, koje su posle prevremenog rođenja ostale na neonatologiji da još malo ojačaju i porastu, konačno su na veliku radost roditelja i starije sestrice Iskre zdrave i prave došle kući.

Njena radost bila je tolika da nije znala kojoj prvo da priđe, da je dodirne, pogleda, poljubi...

četvorke, četiri ćerke, Beograd, Marija i Đorđe, Maja Gaćeša, Marija Gaćeša, Đorđe Gaćeša
foto: Printscreen/Prva TV

Njihovi roditelji - Marija i Đorđe, imaju pune ruke posla jer njih četiri - sve su devojčice - treba nahraniti osam puta dnevno i gotovo isto toliko puta i presvući pa još i okupati, pomaziti...

Srećom, sve su zdrave i prave iako su rođene pre vremena - u 28. nedelji. Njih tri - Iris, Inda i Irina imale su tek kilogram a najmanja Ina imala je samo 700 grama i mogla je mami da stane na dlan, toliko je bila sićušna.

četvorke, četiri ćerke, Beograd, Marija i Đorđe, Maja Gaćeša, Marija Gaćeša, Đorđe Gaćeša
foto: Printscreen/Prva TV

Njihova mama Marija s drhtajem u glasu priča kako još ne može da zaboravi strašan trenutak i zebnju kada ih je videla u inkubatoru sa svim tim cevčicama. Na Institutu za neonatologiju bile su tri i po meseca i zbog kovida bilo je momenata kad nije smela ni da ih vidi ali svako jutro je donosila svoje mleko za devojčice i kroz staklo im pričala kako jedva čeka da dođu kući jer ih mama, tata i seka neizmerno vole.

Danas, roditelji četvorki su preumorni ali presrećni, imaju jako malo vremena za sebe jer, kako kažu, rade u smenama kako bi sva deca bila podmirena a onaj drugi se malo odmorio jer su na nogama doslovno po 20 sati a uhvate tek po 2-3 sata sna dnevno.

Oni su jutros u jutarnjem programu na TV Prva poručili da su zahvalni svima koji su im dodatno pomogli i s hranom i pelenama jer su izdaci ogromni a bebe će jesti sve više ali to je sada rešeno tako da su zbrinuti kad je reč o osnovnim potrepštinama i dobili su taj početni vetar u leđa.

četvorke, četiri ćerke, Beograd, Marija i Đorđe, Maja Gaćeša, Marija Gaćeša, Đorđe Gaćeša
foto: Printscreen/Prva TV

- Moram na početku da kažem da mi nismo porodica koja je socijalno ugrožena i ne tražimo bilo kakvu milostinju ali Đorđe sa svojih 50.000 plate, ja sa svojih 28.000 i roditeljskim dodatkom od 64.000 mesečno ne bismo sami mogli da sastavimo mesec sa petoro dece ....

- Tražili smo pomoć od države, samo taj početni vetar u leđa i dobili ga pa zato sada apelujem na sve ljude koji su nama hteli da pomognu i uplate sredstva da to sada preusmere na druge porodice kojima je pomoć potrebna jer smo se mi za svoju izborili... - kaže mama četvorki dodajući da su izdaci na njihove prihode ogromni jer nisu to samo mleka i pelene, nego i Iskra, njene potrebe, komunalije... što znaju i svi drugi koji imaju decu.

1 / 11 Foto: Printscreen/Prva TV

Majka Marija kaže da oni nisu jedina porodica četvorki u Srbiji već peta, a među dosad najpoznatijima jesu subotičke četvorke.

Podsetila je i na porodicu Mihajlović čije su četvorke ostale bez tate, same s majkom.

Kako je Kurir već pisao, Marija i Đorđe su posle ćerkice Iskre poželeli još jedno dete, a dobili su još 4! Začete su prirodnim putem, a prvo su im na ultrazvuku rekli da će dobiti blizance, pa trojke i na kraju četvorke.

Država i Grad Beograd dosad isplatili 630.840 dinara porodici Gaćeša

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović podsetila je da Grad Beograd i Republika Srbija godinama sprovode niz mera kojim se podstiče natalitet i pruža podrška roditeljstvu. Kako je precizirala, poseban akcenat je stavljen na socijalno ugrožene porodice i porodice sa više dece.

– Osim prava na novčana davanja i roditeljski dodatak, neretko se dešava da se pojedinačni slučajevi rešavaju na osnovu zahteva koji se upućuju Gradu Beogradu, s kojima nadležni ostvaruju i direktan kontakt. Kada je reč o porodici Gaćeša, činjenica je da je majka dece, Marija Gaćeša, roditeljski dodatak i novčana davanja od Grada ostvarila još u aprilu, odmah nakon porođaja, te da je isplata bila u maju. Grad Beograd je nakon kontakta s porodicom i u dogovoru s njom omogućio da ova porodica preko Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Odeljenje Palilula, sredstvima koja se preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu uplaćuju Gradskom centru iz budžeta Grada Beograda, u julu 2022. godine ostvari pravo na novčanu pomoć u iznosu od 51.700 dinara, koja je isplaćena 13. jula.

Takođe, porodica je ostvarila pravo i na interventnu jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 459.140 dinara za kupovinu hrane, zadovoljenje osnovnih životnih potreba, nabavku pet metara drva za ogrev i poboljšanje uslova stanovanja sredstvima koja se putem Sekretarijata za socijalnu zaštitu uplaćuju Gradskom centru iz budžeta Grada Beograda, a koja im je isplaćena 27. jula ove godine – precizirala je Vesna Vidović.

Do današnjeg dana, istakla je Vesna Vidović, porodici Gaćeša je na ime gradskih prava uplaćeno 120.000 dinara, a preko Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu još 510.840 dinara.

– Ovoj porodici su od Grada Beograda do sada obezbeđena ukupna novčana sredstva u iznosu od 630.840 dinara. Ovim su aktuelno iscrpljene zakonske mogućnosti iz oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom, jer postoje propisana ograničenja. Podsećamo da je velik broj porodica kojima je potrebna pomoć, zbog čega ne bi bilo u redu da se posredstvom medija vrši pritisak na Grad Beograd koji je iscrpeo zakonske mogućnosti za pomoć ovoj porodici. Ipak, imamo razumevanja da je porodici neophodna i dodatna pomoć te će Grad nastojati da, koliko god je u njegovoj nadležnosti, podstakne filantrope i donatore da razmotre mogućnosti za pomoć porodici Gaćeša – navela je Vidovićeva.

Zamenica gradonačelnika je na kraju podsetila i da se rate za roditeljski dodatak uplaćuju redovno, na mesečnom nivou, po rešenjima za roditeljski dodatak za drugo, treće i četvrto dete. Mesečno, po osnovu gradskih i republičkih prava, porodica Gaćeša ostvaruje iznos od 64.311,72 dinara. Beoinfo

Povodom isplate pomoći porodici Gaćeša, oglasilo se i Ministarstvo za brigu o porodici koje je podsetilo da ta porodica, po osnovu republičkih izdvajanja, ostvaruje mesečnu naknadu od 64.309 dinara i da im je isplaćena jednokratne novčana pomoć od po 100.000 dinara za drugo i teće dete. Takođe, do današnjeg dana, od Grada Beograda porodici Gaćeša isplaćeno je ukupno 630. 840 dinara.

Majka, Marija Gaćeša, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, ostvarila je roditeljski dodatak za drugo dete u iznosu od 266.117 dinara, koji se isplaćuje na 24 mesečne rate, po 11. 088 dinara. Roditeljski dodatak za treće dete od 1.596.704 dinara, isplaćuje se na 120 rata - 13.305 dinara, a za četvrto dete iznos od 2. 395.057 dinara isplaćuje se na 120 rata, što je u trenutku isplate iznosilo 19.958 dinara.

Po osnovu posebnog rešenja Ministarstva za brigu o porodici i demografiju ovoj porodici odobren je i roditeljski dodatak za peto dete, pa će im se tako, u 120 rata, mesečno isplaćivati dodatnih 19.958 dinara.

Za svaku bebu ponaosob isplaćen je i paušal za nabavku bebi-opreme, po 5.544 dinara. Kad je reč o izdvajanju Grada Beograda, majka Marija Gaćeša je ostvarila prava na novčana davanja za drugo, treće, četvrto i peto dete, ukupno 120.000 jednokratno - za drugo dete 20.000, treće 40.000, četvrto 50.000 i peto dete 10.000 dinara.

Porodica je od Gradskog centra za socijalni rad, odeljenje Palilula, u julu mesecu ostvarila pravo na novčanu pomoć od 51.700 dinara, što im je isplaćeno 13. jula 2022.

Takođe u Centaru za socijalni rad ostvarili su i pravo na interventnu jednokratnu pomoć od 459.140 za nabavku hrane, ogreva, poboljšanje uslova stanovanja, što im je isplaćeno 27.jula 2022, poručili su iz Ministarstva.

Kurir.rs/TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja