BEOGRAD PONOVO NA MAPI ŽELEZNICA EVROPE: Svečano otvoren Prokop posle 40 godina
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Sledi potpuno izmeštanje stanice iz centra grada

BEOGRAD PONOVO NA MAPI ŽELEZNICA EVROPE: Svečano otvoren Prokop posle 40 godina

Beograd -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas obeležavanju završetka prve faze izgradnje buduće glavne železničke stanice Beograd centar u Prokopu, koja je, posle 40 godina, otvorena za saobraćaj.

Vučić je označio otvaranje Prokopa tako što je u stanicu došao sa saradnicima novim Štadlerovim vozom, koji će od danas saobraćati na liniji Beograd - Novi Sad.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Svečanosti prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Očekuje se da će za potpuno izmeštanje železničke stanice iz centra grada u stanicu "Prokop" biti potrebno godinu dana.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić
Foto: Tanjug/Srđan Ilić

U funkciji je osam koloseka koji su izgrađeni po evropskim standardima, kao i pet perona pa je "Prokop", koji se do sada koristio za vozove gradske železnice odnosno BG voz, otvoren i za prijem i otpremu putnika vozova na relaciji Beograd - Novi Sad - Beograd.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da se otvaranjem Prokopa Beograd vraća na mapu želenica Evrope.

"Budućnost ne može doći sama, već zavisi od svih nas zajedno, od velikog rada. Naš je posao da nastavimo da radimo Prokop i svaki drugi infrastrukturni projekat, jer tako Srbija ide napred", rekla je Mihajlović.

"Konačno smo stigli, putovanje je trajalo duže od 40 godina, radovi su završeni u roku i sada imamo odakle da krenemo dalje, a ovde je reč o pokretanju cele zemlje, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić otvarajući novu železničku stanicu Prokop.

"Beograd centar je završen, stigli smo i imamo odakle da krenemo dalje, ovde se bavimo planom, brzinom i ciljem, ovde se ne radi o vozovima, već o Srbiji", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, danas u Prokopu nije reč o vozovima, već o pokretanju zemlje, o njenoj satnici, koja je precizna. Konačno "znamo gde idemo i kuda ćemo da stignemo", rekao je Vučić, praveći metaforičnu paralelu sa pokretanjem Srbije.

"Voz kojim smo krenuli, kojim Srbija ide napred, treba da preveze i one s leve strane, i one sa desne, i one iz centra, ali i one koji su se ukrcali kao slepi putnici", rekao je Vučić i dodao da jedino svako od njih "mora da plati kartu".

"To je karta Srbije za Evropu. Ovo je prva stanica. Kaššnjenja neće biti", poručio je premijer Vučić.

"Pristupne saobraćajnice počinjemo da radimo u martu. Kad je reč o uslovima i poslovima sve je čisto kao suza i ovo je trenutno jedno od najvećih gradilišta u Evropi, zbog čega ga i velike svetske kompanije smatraju prestižnim poslom", rekao je predsednik Vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track