(FOTO) BOG SE JAVI: Bojan Rašković (18) prvi do Časnog krsta u Zemunu, Pavle Dragišić na Adi
Foto: Dragan Kadić

Prisustvovao i partrijarh srpski Irinej

(FOTO) BOG SE JAVI: Bojan Rašković (18) prvi do Časnog krsta u Zemunu, Pavle Dragišić na Adi

Beograd -
Učesnici za časni krst plivaće u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC Milan Gale Muškatirović
1 / 18 Foto: Silvija Slamnig

BEOGRAD - Preko 500 ljudi plivaće ove godine za Časni krst na Bogojavljanje u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC "Milan Gale Muškatirović".

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održala se na Adi Ciganliji, a prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Ðorđa na Banovom Brdu služio je patrijarh srpski Irinej koji će prvom ko stigne do cilja uručiti Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje Svete vodice.

13.10 - Završena je trka na Adi, gde je krst osvojio Pavle Dragišić.

12.24 - U Zemunu prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković (18)

Foto: Silvija Slamnig
Foto: Silvija Slamnig

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

12.23 - Na Adi više od 55 učesnika se priprema za plivanje.

Foto: Silvija Slamnig

12.10. Učesnici koji plivaju za časni krst stigli su na samo obalu. Posle dobijanja blagosolova i čitanja zakletve započeće plivanje za Časni krst.

Foto: Silvija Slamnig
Foto: Silvija Slamnig

Litija koju je predvodio Arsenije Toplički, počela je nešto pre 12 časova kada se očekuje početka plivanja za Časni krst stigla na Kej oslobođenja, kao i na Adu Ciganliju.

Foto: Silvija Slamnig
Foto: Silvija Slamnig

Pored Opštine Zemun, organizatori ove manifestacije su i Hram Svetog oca Nikolaja, najstarija crkva u Beogradu, sagrađena 1745. godine, i SVEBOR savez Beograda. Ova manifestacija održava se svake godine od 1998. godine, a u opštini očekuje da će ovo biti najmasovniji skup u nekoliko poslednjih decenija.

Foto: Silvija Slamnig
Foto: Silvija Slamnig

Program je počeo liturgijom u u Hramu svetog oca Nikolaja, odakle se formirala posle završetka liturgije litija, koja prolazi već ustaljenom trasom.Osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta, obaviće se na Keju oslobođenja, kod restorana Venecija.

Foto: Silvija Slamnig
Foto: Silvija Slamnig

U Osnovnoj školi Lazar Savatić biće organizovano dobrovoljno davanje krvi.U Opštini ističu da su čvrsto okrenuti budućnosti, ali da ne zaboravljaju svoje običaje i tradiciju. Nisu verovali da može da se premaši prošlogodišnji broj plivača od 380 ljudi.

Predstavnici crkve ističu da je Zemun simbol održavanja tradicije i da obeležavanjem Bogojavljanja jasno pokazujemo očuvanje svoje kulture, identiteta, viteškog i sportskog duha.

Ulazeći u tako hladnu vodu, pokazujemo veru, a iz nje izlazimo duhovno čistiji. U Zemunu se inače održava centralna trka za Časni krst za celu Srbiju. U njoj će učestvovati pobednici trka iz cele zemlje. U SVEBORU se nadaju da će pozitivna energija sa ovog skupa biti proširena na celu Srbiju.

Prema prognozi Republičkog Hidrometereološkog zavoda, u ponedeljak će dnevna temperatura biti do 10 stepeni, a temperatura vode u Dunavu je 2,9 stepeni.

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Centralna svečanost obeležavanja Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst održaće se u ponedeljak, 19. januara na Adi Ciganliji, saopštila je Gradska opština Čukarica

.Kako je navedeno, prazničnu liturgiju u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu služiće patrijarh srpski Irinej.Liturgija počinje u 8.30 časova, litija polazi u 11 časova ispred Hrama Svetog Đorđa i kreće ka Adi Ciganliji, a tradicionalna "Molitva na jezeru" održaće se u 11.30 časova na svečanom splavu.

Start trke predviđen je za 12 časova na splavu, kod restorana "Jezero", a za Časni krst plivaće više od 50 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBORA i građanstva, dok je među prijavljenim takmičarima i jedna žena.Bogojavljenski krst od leda, koji je sačinjen od prošlogodišnje Svete vodice iz Hrama Svetog Đorđa, pobedniku će dodeliti patrijarh Irinej, dok će pobednički plašt uručiti predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.

Centralna svečanost povodom velikog Hrišćanskog praznika i 17 plivanja za Časni krst održaće se u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Đorđa, Gradske opštine Čukarica i Javnog preduzeća "Ada Ciganlija". Plivanje za

Časni krst kod SRPC „Milan Gale Muškatirović

"Tradicionalno bogojavljensko takmičenje u plivanju za Časni krst održaće se u ponedeljak, u 12 časova na Trorečju, na Dunavskom keju kod SRPC „Milan Gale Muškatirović". Organizator manifestacije Svebor savez Srbije poziva građane da prisustvuju ovom starom slovenskom običaju, religijskom činu i sportsko-viteškom takmičenju.

Liturgija u crkvi Ružici održaće se u 9 časova, a litija će ka SRPC „Milan Gale Muškatirović" krenuti oko 11 časova.

Plivanje za Časni krst u Grockoj Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za Časni krst biće održani sutra u 12 sati na Dunavskom keju u Grockoj. Plivanju za Časni krst prethodi litija koja će krenuti u 11.30 sati od Hrama Svete Trojice ka Dunavskom keju, gde će se uz prigodan program održati tradicionalna Bogojavljenska molitva.Za Časni krst ove godine prijavljeno je 39 plivača, a među njima će se naći i jedna devojka.Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta, dobiće zlatni krst težak 3,3 grama koji je dar gročanskih zlatara „Mijić" i „Koak".Manifestaciju organizuju sveštenstvo Hrama Svete Trojice i gradska opština Grocka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track