ČUDO NA SLAVIJI: Počinje izgradnja najveće fontane u Beogradu, prečnika 32 metra!
Foto: Nebojša Mandić

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda

ČUDO NA SLAVIJI: Počinje izgradnja najveće fontane u Beogradu, prečnika 32 metra!

Beograd -

BEOGRAD - Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i kompanija PMC inženjering potpisali su danas ugovor, vredan 254 miliona dinara, za izgradnju najveće fontane u Beogradu, na Trgu Slaviji, gde će radovi početi u naredne dve nedelje i trajati 155 dana.

Ugovoru su potpisali direktor Direkcije Branislav Popović i direktor PMC inženjeringa Nikola Vukanić, u prisustvu gradskog menadžera Gorana Vesića.Ta kompanija je najavila da će radovi minimalno uticati na saobraćaj, kao i da će uz pomoć zaštitnog 'balona' raditi tokom cele zime."Posle više meseci smo uspeli da privedemo kraju tender za izgradnju fontane na Slaviji. To će biti najveća fontana u Beogradu i njen prečnik će biti 32 metra, a visina vodoskokova do 16 metara. Imaće posebne softvere koji će praviti određene slike, biće muzička fontana i imaće softver koji će reagovati u slučaju vetra odnosno smanjivaće i povećavati mlaz i visinu vodoskokova kako se ne bi ometao saobarćaj", rekao je Vesić u novinarima u Direkciji nakon potpisivanja ugovora.

On je dodao da ta fontana neće raditi tokom zime, ali da će tu biti jelke i novogodišnji ukrasi."Izgradnjom ove fontane pokazujemo da uređujemo Beograd i da on postaje bolje mesto za život. Istovremeno sa izgradnjom fontane biće raspisan tender u okviru Agencije za investicije grada Beograda, koji će obuvhatiti saobraćajnicu i asfalt oko same Slavije, Bulevar oslobođenja i Ruzveltovu ulicu. Očekujemo ako bude sve u redu da u martu počnu radovi u Ruzveltovoj, a da izgradnja saobraćajnice na samoj Slaviji i radovi u Bulevaru oslobođenja počnu u maju ili junu, tako da ćemo u toku sledeće godine imati završen ceo potez", naveo je Vesić.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Prema njegovim rečima, Direkcija je raspisala tender za rekonstrukciju Makenzijeve ulice koja se uliva na Slaviju u delu do Katanićeve ulice, oko 450 metara."Naš projekat je da celu Makenzijevu, Cara Nikolaja, Mileševsku sve do Žičke ulice, u dužini od 2.100 metara potpuno preuredimo. Za ovaj prvi deo od 450 metara do 5. decembra ćemo otvoriti ponude. Imaćemo četiri trake umesto sadašnje dve, što će ubrzati saobaćaj u tom delu grada", naglasio je Vesić.On je poručio da gradska vlast uređuje deo po deo Beograda.Govoreći o izgradnji fontane na Slaviji, Vesić je naveo da će to biti prvi put da će jedna kompanija i to domaća raditi tokom zime."Uradiće balon za zaštitu i to o svom trošku, pa će tokom čitave zime biti izvođeni radovi. Mislim da će to postati standard da se tako izvode radovi u gradu, jer mi nemamo vremena da čekamo vremenske prilike, svaki dan je važan kada se ometa saobaćajnica.

Vukanić je zahvalio na ukazanom poverenju ističući da će posao biti završen u predviđenom roku od 155 dana."Radićemo i tokom zime da našim građanim omogućimo što manje problema", kazao je on dodajući da će Slavija biti uređena modernom infrastrukturom.Vukanić je rekao da Direkcija ima dve nedelje da ih uvede u posao."Radovi će minimalno uticati na saobraćaj pošto ćemo zahtevnije radove izvoditi noću, kada ćemo i dovoziti građevinski materijal", dodao je Vukanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track