DANAS JE SVETSKI DAN ŠUMA: Bajfordova šuma bogatija za 500 novih stabala
Foto: Beoinfo

Danas je Svetski dan šuma

DANAS JE SVETSKI DAN ŠUMA: Bajfordova šuma bogatija za 500 novih stabala

Beograd -

BEOGRAD - JKP "Zelenilo-Beograd" saopštilo je danas, na Svetski dan šuma, da je u Bajfordovoj šumi na Banjici u toku sadnja čak 500 stabala, a planirano je da na jesen isto toliko bude zasađeno i u Zvezdarskoj šumi.

Navodeći da održava oko 400 hektara park-šuma u glavnom gradu, to preduzeće saopštava da su šume važan deo sistema gradskog zelenila i primarno doprinose sprečavanju pojave klizišta, regulisanju i poboljšanju mikroklimatskih uslova i uslova za odmor i rekreaciju u Beogradu.

MAČKE SU IM NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Dživdžani su simbol Beograda

Kada se ovome doda činjenica da nas šume štite od udara vetra i buke, jasno je zašto svaki naseljeniji grad u Evropi ima pojas prigradskih šuma, navodi to preduzeće.Šume su prirodni proizvođači kiseonika, a hektar šume ili masiva gradskog zelenila u toku samo jednog sata "udahne" oko osam kilograma ugljen dioksida, koliko, za isti vremenski period, u atmosferu disanjem izdahne približno 200 ljudi.

JKP "Zelenilo - Beograd" saopštava da će u Bajfordovoj šumi na Banjici biti zasađeno 50 stabala kedra, 250 stabala lipe i 200 stabala divlje trešnje.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U šumi Bencion Buli na Savskom vencu prošle nedelje posađeno je 58 stabala trešnje, dok će u toku ove nedelje u šumi Medaković 3 biti posađeno 60 stabala Sorbusa, najavljuje to preduzeće.Navodi se da JKP "Zelenilo - Beograd" u okviru svog redovnog Programa održavanja aktivno radi na sadnji velikog broja stabala i da je u toku decembra 2016. posađeno 239 stabala (108 stabala Sorbus, 103 jasena i 28 lipa) u park - šumi Šumice, 72 stabla jasena u šumi Bencion Buli, 162 stabla jasena u šumi Medaković 3 i 102 stabla jasena u šumi Topčider.

Programom održavanja "Zelenila" obuhvaćene su šume na Milićevom brdu, Crvenom bregu, šume Banjički vis, Bencion Buli, Lisičiji potok, Hajd park, Rajsova padina, Grafičar, Park šuma Jajinci, šuma ispod Centralnog groblja, padina Medaković 3, Šumice, Kijevo Kneževac.

Takođe, obuhvaćeni su i šuma na Petlovom brdu, Repište i šuma na Bežanijskoj kosi.Pored ovih lokacija, JKP "Zelenilo-Beograd" gazduje i šumama koje spadaju pod zaštićena prirodna dobra - Bajfordova šuma, Zvezdarska šuma kao i deo šume Topčider.Svetski dan šuma ustanovljen je 1971. godine, kako bi se povećala svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za opstanak modernog čoveka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track