SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Glavna tema rebalans budžeta!
Foto: Marina Lopičić

Beograd

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Glavna tema rebalans budžeta!

Beograd -
Odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada u 2015. i 2016. godini, kao i o Predlogu izmena i dopuna programa uredivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2014. godinu

BEOGRAD - Sednica Skupštine grada na kojoj će odbornici raspravljati o Predlogu odluke o rebalansu budžeta Beograda za 2014. godinu, počela je oko 10.30 sati.

MALI: Rebalans gradskog budžeta realan

Gradonačelnig Beograda Siniša Mali izjavio je da se rebalans gradskog budžeta pravi na realnim osnovama, da je grad u ovoj godini ostvario za skoro milijardu veće prihode, i da će nastaviti sa kapitalnim investicijama.

„Ovaj rebalans se pravi po osnovu tri ista principa kojih smo doneli budžet u junu. Prvi princip je projekcija budžeta na realnim osnovama, što znači da ne izmišljamo prihode. Po prvi put nakon ne znam koliko godina mi rebalanas radimo ne zato što smo promašili prohode nego što smo ostvarili veće prihode od planiranih“, rekao je Mali odbornicima i precizirao da su ostvareni parihodi u iznosu od 964 miliona dinara.

Drugi princip je, dodao je, maksimalna štednja i na svim nivoima i po svim sekretarijatima „kako bi pokazali da mozemo odgovornije i druagacije da se ponašamo u odnosu na pretahodnu vlast“.

„Do kraja godine vratićemo skoro 9,5 milijardi obaveza koje smo nasledili. Do kraja sledeće godine vratićemo i ostalih 5,5 milijardi dinara“, kazao je Mali.

Treći princip, poručio je, su kapitalne investicije, koje ni na koji način neće trpeti.Grad je u odnosu na budžet u junu smanjio zaduženje 2,4 milijarde dinara, poručivši da će deficit do kraja godine biti 10,03 odsto.

Podsetio je da je 31.12.2013. deficit bio 20 odsto, u junu ove godine je smanjen na 14,25 odsto.

Grad je samo dva puta jednokratnim pomoćima pomogao opštine Obreanovac i Lazarevac, jer one imaju svoje budžete.

Mali:Očekujem da će deficit u 2015. biti pet do šest odsto

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali očekuje da se u sledećoj godini deficit grada smanji na pet do šest odsto, poručivši da su mere štednje pokazale da vlast odgovornije vodi graske finansije.

"Krajem prošle godine, kada sam bio predsednik Privremenog organa grada Beograda, budžetski deficit je iznosio oko 20 odsto, a očekujem da do kraja godine bude prepolovljen. To je i dalje izuzetno mnogo s obzirom da će republički budžet biti oko osam odsto. Ali ćemo agresivnim merama štednje i daljom konsolidacijom budžeta nastaviti ovim putem i narednoj godini i očekujem da će deficit grada biti znatno ispod republičkog - negde oko pet, šest odsto“, rekao je Mali je novinarima u toku sednice Skupštine grada Beograda.

On je ponovio da je rebalans budžeta zasnovan na istim principima kao i budžet u junu."Grad u ovom trenutku ne planira ni jedan jedini dinar novog zaduživanja, tako da nema novih kredita", rekao je Mali i dodao da misli da su mere štednje koje su pokrenuli način na koji odgovornije vode gradske finansije.

Božović:Šokiran sam minusom u GSPŠef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Beograda Balša Božović izjavio je danas da je šokiran minusom u GSP od četiri milijarde dinara, poručivši da rebalans budžeta nije po zakonu.On je odbornicima kazao da ni budžet koji je donet u junu ove godine nije urađen po zakonu, jer je do pre dva meseca deficit bio 13 odsto, što nije po zakonu. Danas je, dodao je, deficit oko 10 odsto.

„Ovo je prvi put da su subvencije predviđene budžetom veće od osnovnih sredstava i investicija“, rekao je Božović.On je rekao da je presedan da dve milijarde dinara za GSP odvaja republika i zapitao odakle republici novac za to.

„Grad ne zna šta će sa tim preduzećem, jer izdvaja čak četiri milijarde. Smanjuju se plate i penzije da bi se pokrila ta rupa bez dna“, istakao je Božović i dodao da je GSP u lošem stanju zahvaljujući lošem vođenju preduzeća i negativne kampanje za plaćanje karata.

Polemika odbornika DS i SPS

Govoreći o uštedi u budžetu u visini od 2,4 milijarde dinara, Božović je rekao da to nije ušteda, da je taj novac povučen sa projekata koji su prebačeni za sledeću godinu, „što zanči da ti projekti kasne“.

Odbornik SPS Nikola Prelević odgovarajući Božoviću rekao da problemi u GSP datiraju iz perioda kada je DS vodila Beograd i upitao ga zašto tada nisu reagovali.

Govoreći o rebalansu, Prelević je kazao da rebalansom nijednim jedinim dinarom budžet grada nije opterećen novim zaduživanjima.„Još jedan kredit bi za nas bio poguban. Smatraam da je Beograd konačno dobio odgovornu i realnu vlast koja troši samo onoliko koliko ima. Slažem se da je moglo da bude više investicija, ali smatram da one ne treba da dolaze iz kredita već onoga što smo sami zaradili“, kazao je on.

Sekretar za finansije Slobodan Milosavljević govoreći o povećanju prihoda u gradu kazao je da je naplata poreza na imovinu je 630 miliona dinara da i je to uticalo na povećanje prihoda u gradu.

Na dnevnom redu sednice naći će se i Predlog odluke o izmeni odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu odnosno gradskim opštinama u ovoj godini, navodeno je na sajtu Gradske uprave.

Odbornici će odlučivati i o Predlogu odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada u 2015. i 2016. godini, kao i o Predlogu izmena i dopuna programa uredivanja i davanja u zakup građevinskog zemljišta za 2014. godinu.

Na dnevnom redu sednice biće i predlozi rešenja o davanju saglasnosti na rebalanse programa poslovanja za 2014. godinu Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, JKP "Gradska cistoca", "Javno osvetljenje", "Beogradske elektrane", "Infostan", "Gradske pijace", "Beograd-put", "Pogrebne usluge", kao i JP "Hipodrom Beograd", "Sava centar", "Ada Ciganlija", "Gradsko stambeno" i "Beogradska tvrdava".

Odbornici ce odlučivati i o Predlogu odluke o izradi izmena i dopuna plana detaljne regulacije područja uz Južni bulevar, izmedu ulica Maksima Gorkog, Šumatovačke, Đerdapske i Gospodara Vučića, kao o prvoj fazi razrade plana detaljne regulacije Devete mesne zajednice na Vračaru.

Na dnevnom redu naći će se i Predlog odluke o izmenama odluke o Nagradi Grada Beograda, zatim Predlog odluke o izmeni odluke o promeni osnivačkog akta "Gradske čistoće" i Predlog rešenja o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama Statuta tog javnog komunalnog preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja