DUG NARODONOM HEROJU: Major Milan Tepić dobija bistu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Skupština grada odlučila

DUG NARODONOM HEROJU: Major Milan Tepić dobija bistu

Beograd -

BEOGRAD - Majoru Milanu Tepiću biće podignut spomenik u blizini ulice koja nosi njegovo ime, dok će biste u Beogradu dobiti poljski lekar Ludvik Hiršfeld i srpski pilot Tadija Sondermajer, odlučeno je danas na sednici gradskog parlamenta.

U obrazloženju Odluke piše da će spomenik majoru Milanu Tepiću biti podignut na Savskom vencu, u neposrednoj blizini Ulice Milana Tepića, u znak sećanja na njegov herojski čin tokom sukoba 1991. godine.

Tepić je tada izdao naredjenje da se digne u vazduh vojno skladište JNA u blizni Bjelovara 1991. godine, koje je trebalo da bude napadnuto, i tom prilikom poginuo.

25 GODINA OD SMRTI POSLEDNJEG NARODNOG HEROJA SFRJ Major Tepić: Dao sam reč da ću braniti zemlju!

Spomenik će biti podignut na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje će i finansirati izradu i postavljanje.

U Beogradu će bistu dobiti i Ludviku Hiršfeld, poljski imunolog koji je dobrovoljno došao u Srbiju 1915. godine i doprineo suzbijanju epidemije tifusa, od kojeg je tada u Srbiji umrlo oko 135.000 ljudi. Njegova bista će se nalaziti u dvorištu Srpskog lekarskog društva.

Bista će biti podignuta i pilotu Tadiji Sondermajeru, prvom školovanom vazduhoplovnom inženjeru i osnivaču Aerokluba Jugoslavije. Bista će biti podignuta na Starom gradu, a na inicijativu Udruženja linijskih pilota Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track