HAOS NA VOŽDOVCU: Voda uništila kafić Anje Ranković na Voždovcu, srećom bez povređenih
Foto: DD

Gejzir u Vojvode Stepe

HAOS NA VOŽDOVCU: Voda uništila kafić Anje Ranković na Voždovcu, srećom bez povređenih

Beograd -
Vozač kamiona jednog od izvođača radova na ulici Vojvode Stepe pregazio hidrant, posle čega je bujica vode nagrnula i gotovo uništila poznati beogradski kafić "Roma"

Neogovornost radnika koji rade na rekonstrukciji ulice Vojvode Stepe izazvala je incident u kome je teško oštećen kafe Roma, jedan od najstarijih kafića u Beogradu, i jedan od retkih koju u raskopanoj ulici još radi, dok je pukom srećom izbegnuta veća tragedija. Naime, u toku radova na rekonstrukciji ulice vozač kamiona jednog od izvođača radova je pregazio hidrant, posle čega je bujica vode nagrnula i gotovo uništila ovaj poznati beogradski kafić, koji je zbog nemara i bezobrazluka doživeo sudbinu poplavljenih u Obrenovcu iako se nalazi na Voždovcu, daleko i od Save i od Dunava.

Dejan Dmitrović, vlasnik kafea, za Kurir govori šta se, tog za njega kobnog dana, desilo:

"Oko 13 časova smo sedeli u kafiću i pili kafu, kada se začuo jezovit zvuk lomljenja stakla. Premrli smo od straha jer nismo znali šta se dešava. Odjednom, kroz prozor je nagrnula bujica vode. Slike su počele da padaju, televizor je eksplodirao, a mi svi smo izleteli napolje.. Tek kad sam se malo smirio shvatio sam da bi neko sigurno poginuo, da je sedeo pored samog prozora, inače omiljenog mesta dama u kafiću. Sreća u nesreći - uzbuđeno govori Dejan Dmitrović, vlasnik kafea Roma.

Slika: Dejan Dmitrović
Slika: Dejan Dmitrović

Ispostavilo se da je vozac kamiona izvođača radova bahato i nepažljivo pregazio hidrant, zbog čega je voda preplavila lokal. Da bi sve bilo gore, i okolni radnici su se u momentu razbežali, samo je jedan trezveni radnik reagovao, iako kasno, bagerom koliko-toliko zatvorio polomljeni hidrant i sprečio veću katastrofu.

Caffe Roma, moj kafić, držim još od 1994. godine, prvo na Vračaru a kasnije ovde u Vojvode Stepe 47, na Voždovcu. To je jedan od najstarijih kafića u Beogradu, ima tradiciju, svoje stalne goste. Zato sam odlučio da, uprkos svim poteškoćama koje imam zbog radova, nastavim da radim, plaćam troškove, porez, plate….Struja nam nestaje svakih nekoliko dana, traje po više sati, vodu seku takođe svaki čas. Na primer, prošle nedelje nismo imali vodu dva dana, od 8 ujutru do 22h. Čak i u takvim, nezamislivim uslovima, ja i dalje guram, radim, borim se - kaže Dimitrijević

-Pukom srećom smo svi dobro i niko nije povređen. Ali, sve nam je uništeno, svi aparati, sav namestaj, televizori i magacin. Plafon otpada a jos ni ne znam kolika je šteta. Voda je lokalu bila vise od 2 sata, ko zna kolika vlaga se uvukla i šta cu sve morati da radim da bih spasao ono u šta sam godinama ulagao. Tužno, jako tužno - jada se Dmitrović.

On navodi da su se posle nesreće zvao šefove, da su se zatim pojavili radnici i menadžeri projekta. Pozvao je i sudske veštake, a iz osiguravajuće kompanije su rekli da ce ovih dana proceniti štetu, što pruža nadu da će ona biti nadoknađena. Međutim, Dimitrijevića, kako kaže, više od štete boli nemarnost izazivača incidenta i njihovih pretpostavljenih, koji su, kako je rekao, doveli nekoliko radnika da izbace šut iz lokala, ali su oni međutim u 16.30. otišli i ostavili nedovrsen posao u lokalu, sa objašnjenjem da im je isteklo radno vreme.

Slika: Dejan Dmitrović
Slika: Dejan Dmitrović

- I šta posle svega da vam kazem? Moram da zatvorim lokal, stakla su izlomljena, nema vode, nema struje. U današnje vreme, kada se čovek bori za svaki dinar i za opstanak, ovakve stvari ne bi smele da se dešavaju, nedopustive su. Meni je uništen posao, i ko zna kada ću moći da osposobim lokal da radi. Za to vreme troškovi se gomilaju….I sve to zato sto je neko nemaran, nepazljiv, bahat…Tužno je to. Sada nam ostaje da čekamo i da vidimo sta ce reći izvođaci, tj. njihovo osiguranje. Ukoliko nam pokriju kompletnu štetu nećemo ih tužiti ali, ukoliko pokušaju da zaobiđu pravdu, svakako ću ih sve redom tužiti. Ali, ko će meni da nadoknadi to što mi lokal nece nedeljama raditi, što moram da sedim sa majstorima i popravljam ono što je uništeno tuđom krivicom, što propuštam finale Lige sampiona, za koje se tradicionalno okuplja moja ekipa jos od 94. godine da zajedno navija i uživa.To mi niko neće nadoknaditi - kaže na kraju Dmitrović.

Reagovanje

Kamiondžija iz Vojvode Stepe: Nisam bahati vozač, radio sam svoj posao

Povodm događaja koji se dogodio u ulici Vojvode Stepe kada je posle prolaska kamiona preko hidranta bujica vode nagrnula i uništila poznati beogradski kafić Roma redakciji Kurira javio se i vozač kamiona Marković Milutin.

On kaže da se nije sa kamionom iživljavao i bahatio na ulici već da se incident desio na gradilištu gde je radio svoj posao.

-Hidrant se nalazio ispod zemlje i nije se video. Kamion se na gradilištu kretao brzinom od 2,5 kilometra na čas. Ja sam radio a ne se bahatio, jer to nije moje privatno vozilo. Kamion je nagazio točkom, a ne pregazio stari hidrant prilikom prolaska i on je pukao, kaže za Kurir Milutin vozač kamiona.

Marković je sugerisao da nema nikakve reči o iživljavanju, već da se sve dogodilo na gradilištu dok su izvođeni radovi na rekonstrukciji ulice

http://www.youtube.com/watch?v=ZSSEibVUJ6U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja