KRASIĆE KUPOLU NAJVEĆE PRAVOSLAVNE SVETINJE: Mozaik s ISUSOVIM likom krenuo kamionima iz RUSIJE
Foto: Nebojša Mandić

Hram Svetog Save

KRASIĆE KUPOLU NAJVEĆE PRAVOSLAVNE SVETINJE: Mozaik s ISUSOVIM likom krenuo kamionima iz RUSIJE

Beograd -

BEOGRAD - Kamioni sa mozaikom namenjenim Hramu Svetog Save na Vračaru, krenuli su danas iz Rusije.

Mozaik bi za tri do pet dana trebalo da stigne u Beograd, a lik Hrista Spasitelja poćeće da se ocrtava u kupoli najveće pravoslavne svetinje na Balkanu.

U narednih 20 dana će krenuti i instalacija mozaika, rekao je glavni arhitekta đakon Miroslav Nikolić.

"Danas su krenuli kamioni u kojima je mozaik i trebalo bi da stignu u Srbiju do kraja nedelje. Mozaik je pakovan u posebne kutije sa specijalnom zaštitom kako bi ceo transport prošao bezbedno. Zatim, njegovo krajnje odredište je kota - 65 metara, pod kupolom. Nakon toga, Hram će obasjati lik Hrista Spasitelja, delo ruskih umetnika", kaže Nikolić.

On objašnjava da su Rusi tražili da se projektuje i izgradi poseban lift kojim će mozaik, kao i radnici, biti podizani u prostor naosa, podkupolski deo Hrama.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Postavićemo 1.250 kvadratnih metara mozaika, a za to je potrebna ozbiljna logistika. U narednih 20 dana kreću radovi i uskoro će, uz blagoslov Patrijarha, biti postavljen i prvi kvadrat. Kako bi se omogućio nesmetani rad ljudima, u centru Hrama će biti postavljen poseban lift, koji je bio pravi inženjerski poduhvat", objašnjava arhitekta Nikolić i kaže da bi radovi na postavljanju mozaika trebali da traju osam meseci.

Kako je rekao, u narednom periodu, radiće se na postavljanju mozaika u tri smene, podloga od mape i maltera je gotova, a polja na kojima će biti lik Hrista Spasitelja veličine 15 metara, su obeležena.

U Hramu će biti postavljeno više od 15.000 kvadratnih metara mozaika, a radovi bi trebalo da budu okončani do januara 2019. godine, kada se proslavlja 800 godina od kada je SPC dobila samostalnost i kada se očekuje veliko osvećenje hrama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Šta je na godišnjicu rušenja u Savamali obećao Siniša Mali?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja