MESTO SRUŠENOG GENERALŠTABA NEĆE OSTATI PUSTO: Evo šta će Beograd dobiti na toj parceli
Foto: Andrej Mlakar

Ugao Kneza Miloša i Nemanjine

MESTO SRUŠENOG GENERALŠTABA NEĆE OSTATI PUSTO: Evo šta će Beograd dobiti na toj parceli

Beograd -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je danas sednici Odbora za podizanje spomeničkog kompleksa Stefanu Nemanji na kojoj je odlučeno da će taj kompleks biti podignut na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Reč je o mestu gde se nekada nalazio deo zgrade Ministarstva odbrane, koji je srušen u agresiji NATO 1999. godine. Odbor je doneo odluku i o raspisivanju međunarodnog konkursa za spomenički kompleks Stefanu Nemanji.

Odlukom je određena i visina novčanih nagrada za učesnike konkursa: prva nagrada će iznositi 6.000.000,00 dinara, druga 3.000.000,00 dinara, treća 2.000.000,00 dinara, dok će svi ostali učesnici za svoje radove dobiti 100.000,00 dinara.

Učesnicima konkursa biće omogućeno da predlože rešenja koja će predvideti da u novom spomeničkom kompleksu bude sačuvan deo stare zgrade Ministarstva odbrane, koji je delo arhitekte Nikole Dobrovića.

Na sednici Odbora formirana je konkursna komisija, čiji je zadatak da pripremi međunarodni konkurs, koji će Vlada Republike Srbije objaviti tokom maja ove godine. Na čelu komisije se nalazi Nikola Selaković, a članovi su akademici Ljubomir Maksimović i Svetomir Arsić Basara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Espreso u poseti BG na vodi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track