OTKRIVEN UZROK NESREĆE NA ZELENOM VENCU: Vozači krivi za sudar autobusa
Foto: Marina Lopičić

Vozila ispravna

OTKRIVEN UZROK NESREĆE NA ZELENOM VENCU: Vozači krivi za sudar autobusa

Beograd -
Sudar tri autobusa na okretnici na Zelenom vencu, u kojem je pre dve nedelje povređeno čak 28 ljudi, izazvali su vozači "petnaestice", a na vanrednom tehničkom pregledu utvđeno da je vozilo bilo u potpunosti ispravno,

Do sudara je došlo pošto su vozači, u žurbi, pre vremena, menjali smene a bez znanja dispečera i otpravnika na okretnici.

"Vozač je na Zelenom vencu zamenio kolegu sat vremena ranije, a o tome ni jedan ni drugi nisu obavestili dispečera i otpravnika što su bili dužni da učine. Takođe, trebalo je da izvrše smenu na okretnici u Zemunu, a ne na Zelenom vencu. Verovatno da ga ne bi nadležni videli vozač je ubrzao ili nije obratio pažnju da bezbedno startuje vozilo", kaže izvor Blica.

Uz pomoć video nadzora utvrđeno je i da vozač iz prve smene nije aktivirao ručnu kočnicu.

"Pošto je autobus ostavio na nizbrdici pretpostavlja se da je vozilo i zbog toga dobilo nekontrolisanu brzinu", priča sagovornik.

Kako bi se otkrio tačan uzrok nesreće autobus marke "MAN" poslat je i na ekspertizu kod proizvođača, a vanredni tehnički pregled trajao je čak tri dana.

"Utvrđeno je da nikada na autobusu nije dolazilo do turaže odnosno nekontrolisanog broja obrtaja na motoru i da je u trenutku sudara bilo u potpunosti ispravno. Reč je o novom autobusu starom svega dve godine" , priča izvor.

Jedan od vozača odmah nakon nesreće je uzeo bolovanje i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Zanimljivo da je drugi vozač (vozač iz prve smene) radio bez ikakvih posledica.

"Od njega je pisana izjava o incidentu zatražena tek osam dana nakon sudara što je potpuno nelogično pošto se odmah znalo da je prekršio radnu disciplinu pošto je radio sat vremena manje nego što je trebalo", kaže sagovornik.

Podsećanja radi, sudar se dogodio 22. decembra kada je vozač izgubio kontrolu nad vozilom na liniji 15 na Zelenom vencu i prvo naleteo na pešaka, a zatim na još dva autobusa na linijama 72 i 75. Pešaku J.I. (57) polomljena je butna kost i on je zadržan u Urgentnom centru kao i putnica S.Z.L. (60) dok je ostalih 26 povređenih pušteno na kućno lečenje.

(Blic/M.Tašković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track