Prestolonaslednik Aleksandar pozvao građane da posete Dvorski kompleks
Foto: Dvorska Kancelarija

Od 7. aprila do 31. oktobra

Prestolonaslednik Aleksandar pozvao građane da posete Dvorski kompleks

Beograd -

BEOGRAD – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina imaju zadovoljstvo da pozovu sve zainteresovane građane da u periodu od 7. aprila do 31. oktobra posete Dvorski kompleks, i uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča obiđu Dvorski park, Kraljevski Dvor, Beli Dvor i Dvorsku crkvu, kako bi se u prijatnoj dvočasovnoj šetnji upoznali sa istorijom, umetnošću i kulturom kojima naša zemlja može da se ponosi.

Dvorski kompleks na Dedinju u saradnji sa Turističkom Organizacijom Beograda (TOB) najavljuje početak turističke sezone 2016. a prva zvanična ovogodišnja tura je tradicionalno bila danas organizovana za predstavnike medija.

Turistička Organizacija Beograda (TOB) organizovaće posete Dvorskom kompleksu svake subote i nedelje od 7. aprila do 31. oktobra u dva redovna termina, od 11:00 i od 14:00 časova, uz mogućnost organizacije grupnih poseta tokom radnih dana uz prethodnu najavu. Cena ulaznice uključuje i organizovan autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića. Broj ljudi u grupi je ograničen na 50.

Za sve informacije i rezervacije posetioci se mogu obratiti Turističkom informativnom centru u Beogradu, Knez Mihailova 6, 11000 Beograd Tel: 011 263-56-22; Fax: 011 263-53-43, Kontakt osoba: Sanja Pavlović, E-pošta: dvorski_kompleks@tob.co.rs; www.tob.rs.

Škole, studentske organizacije i penzionerska udruženja Dvorski kompleks na Dedinju mogu posetiti u okviru grupnih poseta svakog radnog dana u terminima od 8:00 do 16:00 časova uz obaveznu najavu Kancelariji Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra na broj 011 306 4014 ili putem e pošte:kancelarija@dvor.rs

Jedna grupa može da bude sačinjena sa najmanje 15 i najviše 50 posetilaca.

Kraljevski Dvor na Dedinju izgrađen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu Nj.V. Kralja Aleksandra I (dede Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra). Projektanti su bili arh. Živojin Nikolić i akademik Nikolaj Krasnov sa Kraljevske akademije. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Sv. Apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i Krsna Slava Kraljevskog Doma. Kraljevski Dvor je bio dom Kralja Aleksandra I i Kralja Petra II. Danas je to dom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra i njegove porodice.

Beli Dvor Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji Kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove Petra (budućeg Kralja Petra II), Tomislava i Andreja. Kralj Aleksandar je očekivao da će njegovim sinovima biti potreban sopstveni prostor kada odrastu, ali ga je mučko ubistvo otrglo od porodice, a sudbina njegovih sinova je krenula drugim tokom. Maloletni Kralj Petar II je postao novi gospodar Kraljevskog Dvora, a dovršenjem započete zgrade Belog dvora pozabavio se njegov rođak, Knez-Namesnik Pavle. Zgradu, koja je građena od 1934. do 1936. godine, projektovao je arhitekta Aleksandar Đorđević. Kada je Dvor završen u njega se uselio Knez-Namesnik sa svojom porodicom u očekivanju Kraljevog punoletstva. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga i Svečana trpezarija nameštena u stilu čipendejla.

Dvorska kapela Sv. Andreja Prvozvanog U sklopu Dvora na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom. Hram je posvećen Sv. Andriji Prvozvanom - Krsnoj Slavi porodice Karađorđević. Uzor za gradnju je crkva manastira Sv. Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina. Crkva je projektovana i građena istovremeno kada i glavni objekat.Oslikavalje crkve je urađeno prema kartonima i crtežima koje je pripremila ekipa umetnika iz Udruženja umetnika Beograda. Ova grupa je po nalogu Kralja Aleksandra I obišla većinu srpskih srednjovekovnih manastira sa zadatkom da na kartone prenesu (kopiraju) freske i životopise. Organizator je bio akademik Nikolaj Krasnov. Posle pripreme zidova, izvršeno je slaganje kartona i crteža a definitivnu odluku doneo je Kralj Aleksandar I Karađorđević. Za oslikavanje životopisa u crkvi izabrani su slikari: Boris Obraskov, Nikola Majendorf, Vladimir Bičkovski, Rejtlinger i Evgenije Varun-Sekrat. Od ovih slikara tražene su potvrde o njihovim radovima na sličnim poslovima u srednjovekovnim manastirima i hramovima. Radovi u crkvi su trajali oko 36 meseci.

Ovo je samo mali uvod za sve zainteresovane građane, koje pozivamo da posete ovo izuzetno kulturno i istorijsko zdanje, koje je tokom prošle godine obišlo više desetina hiljada domaćih i stranih turista i posetilaca.

(Foto: Dvorska kancelarija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track