VIDEO PROPAO POKUŠAJ GRADNJE 2 NELEGALNE DŽAMIJE Zašto Islamska zajednica diže divlje bogomolje u BG
Foto: Beta/Milan Obradović, 2015.

Rušenje u Zemun polju

VIDEO PROPAO POKUŠAJ GRADNJE 2 NELEGALNE DŽAMIJE Zašto Islamska zajednica diže divlje bogomolje u BG

Beograd -

BEOGRAD - Divlje izgrađena džamija u Zemun polju, koja se nalazila u blizini aerodroma i oba auto-puta, srušena je noćas uz prisustvo jakih snaga policije i žandarma, pa je tako propao i drugi pokušaj muslimanskih vernika da sagrade nelegalnu džamiju u prestonici. U Beogradu postoji Bajrakli džamija dok su u Borči i Krnjači nikle mesdžide koje izgradnjom minareta mogu biti pretvorene u džamije.

Naime, dan ranije, 25. maja, ispred nelegalno izgrađenog objekta okupili su se građani muslimanske veroispovesti koji su protestom pokušali da spreče rušenje ove divlje gradnje.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je došlo do pokušaju nelegalne izgradnje islamskih verskih objekata.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Godine 2012. godine srušen je nelegalni verski objekat, džamija, koja je bila izgrađena na Starom sajmištu u Beogradu. Mediji su tada izveštavali kako je iza gradnje ove džamije stajala organizacija "Islamska zajednica Roma i ostalih pripadnika", koja nije bila registrovana u Agenciji za privredne registre (APR).

Akcija rušenja tog bojekta trajala je samo pola sata, a vlasnik objekta, hodža, Alija Duljaj, inače vođa udruženja građana koje okuplja Rome sa Kosova i Metohije, tvrdio je da se radi o stambenom objektu u kome živi njegova trinaestočlana porodica, mada je odlazio u Novi Pazar kako bi se oko gradnje džamije konsultovao sa muftijom Muamerom Zukorlićem.

"Hodža je otputovao kod muftije Muamera Zukorlića u Novi Pazar. Treba da održi sastanak s njim. Nije pričao o detaljima, ali svi pretpostavljamo da će biti priče o daljim potezima vezanim za ovu džamiju. Od objavljivanja vesti o izgradnji non - stop ga traže novinari, pa je zbog tog nepotrebnog medijskog eksponiranja, otišao da se konsultuje s muftijom oko daljih poslovnih koraka. Inspektori su zabranili dalju gradnju, ali procena je da gradske vlasti u Beogradu neće upotrebiti silu kako bi stopirali ili srušili džamiju", rekao je tada jedan od vernika koji se našao na gradilištu.

Problem star 10 godina, tražena izgradnja 3 džamije

Problem izgradnje novih džamija u Beogradu, postao je aktuelan pre deset godina, kada je Islamska verska zajednica u Beogradu, zatražila dozovle za gradnju ukupno tri džamije. Izbor lokacija za izgradnju pao je na Čukaricu, Zemun i Borču.

Svi zahtevi o izgradnji bili su prosleđeni Utbanističkom zavodu Beograda.

Mesdžide u Borči i Krnjači

Dok čekaju izgradnju novih džamija, na levoj obali Dunava, u naseljima Borča i Kranjača nalaze se mesdžide, muslimanske bogomolje koje nemaju minaret.

U Borči se nalaze mesdžida i džemta - zajednica muslimana u kojoj se svakodnevno pohađaju verske nastave i molitve, a muslimanski vernici planiraju i izgradnju dečijeg obdaništa i sportskih hala.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Prvo organizovanje džemata na području Borče i opštine Palilula, počelo još 2004. godine, a muslimanski vernici samoinicijativno su se organizovali i iznajmili objekat. Kasnije, 2009. godine su izgradili prvi mesdžid koji okuplja domaćinstva muslimanske veroispovesti koja su međusobno povezana u izvršavanju zajedničkih islamskih dužnosti.

„Ovo je prvi mesdžid na području uže Srbije koji je sagrađen od odlaska Turaka. Izgradili smo gasulhanu, abdesthanu, imamski stan. Nismo se tu zadržali. Nameravamo da izgradimo sportsku salu. Radovi su u toku, a nismo ni tu stali. Nameravamo da izgradimo dečije obdanište“ kaže Muhamed Hadžić, dodajući da imaju nameru da uz mesdžid, jednog dana izgrade i minaret što bi objekat pretvorilo u džamiju, piše "Lobi - info".

Bajrakli džamija na Dorćolu

Zbog peripetija koji se uglavnom odnose na prikupljanje potrebne dokumentacije kako bi se pristupilo izgradnji objekata Islamske zajednice, izgleda da će još dugo jedina muslimanska bogomolja biti Bajrakli džamija, koja je odavno postala premala za sve muslimane u prestonici, a kojih prema nekim procenama ima između 150 i 200 hiljada.

Bajrakli džamija je sagrađena još u 16. veku, oko 1575. godine.

Bajrakli džamija je jednoprostorna građevina sa kupolom i minaretom. Nalazi se u Ulici Gospodar Jevremovoj 11. Uz džamiju se nalazi i medresa, verska srednja škola.

Tajne lokacije vehabija: Zemun, Palilula, Medaković

Prema procenama državnih organa Srbije u celoj zemlji kreće se oko 500 vehabija, dok ih u Beogradu ima oko 200, prevashodno na Ledinama i u Zemunu, gde na Vojnom putu imaju i svoj mesdžid. Dakle, reč je o lokacijama u blizini aerodroma i auto-puta. Većina njih se samo karakteristično oblači, vera pada u drugi plan. Među njima je i ozbiljan broj onih koji su se upustili u kriminal. Uključeni su u ilegalno prebacivanje migranata preko naše zemlje, trgovinu drogom, ali i regrutovanjem boraca za Siriju. Spekuliše se da nove pripadnike vrbuju preko poznanika ili preko Interneta, a kada im iz bečke centrale pošalju “brata”, u obavezi su da ga prihvate kod sebe i pomognu mu da se uklopi u novu sredinu. Najviše ih živi u Zemunu, ali ih ima i na Paliluli, u naselju Medaković, kao i u centru grada.

(VIDEO) ZEMUN POLJE: Srušena nelegalno izgrađena džamija Islamske zajednice, ovako izgleda sada

(VIDEO) BEOGRAD 10 GODINA ČEKA ODGOVOR: Džamiju grade nelegalno, a neće 3 legalne lokacije

ŠTA KAŽE OPŠTINA ZEMUN POSLE RUŠENJA: Islamska zajednica bez dozvole gradila u Kurirskoj 41

77,24 METRA, NAJVEĆI MINARETI U EVROPI NALAZE SE U SRBIJI: Ovo je džamija u pešterskom selu Delimeđe

ŠTA KAŽE IMAM ZEMUNSKI POSLE RUŠENJA U ZEMUN POLJU: Tražićemo da gradimo legalno

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako će Vučić uhlebiti Nikolu Selakovića?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja