PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI: Na Sretenje besplatan ulaz u Istorijski muzej
Foto: Marina Lopičić

Izložbe

PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI: Na Sretenje besplatan ulaz u Istorijski muzej

Beograd -

Istorijski muzej Srbije i ove godine će učestvovati u proslavi Dana državnosti 15. februara.

Tog dana individualnim posetiocima biće omogućen besplatan ulaz na aktuelne postavke na Trgu Nikole Pašića i u Konaku kneza Miloša.

U izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašća posetioci mogu da vide dve postavke inspirisane Velikim ratom: izložbu "Srbija 1915 -1916" i gostujuću izložbu solunskog Muzeja vizantijske kulture "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun", dok ih u Konaku kneza Miloša očekuju stalna postavka posvećena dinastiji Obrenović i jedinstvena tematska izložba u formi stripa "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša".

Multimedijalna interaktivna izložba "Srbija 1915-1916", autora Dušice Bojić i muzejskog savetnika Nebojše Damnjanovića nastoji da, kroz do sada neizlaganu arhivsku građu, artefakte i fotografije što potpunije prikaže stradanje i značaj ovog perioda srpske istorije.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Izložba prikazuje događanja tokom 1915. i 1916. godine, kada se Srbija, nakon velikih pobeda na Ceru, Drini i Kolubari 1914. godine i proklamovanja ratnog cilja zasnovanog na ideji oslobođenja i ujedinjenja celog srpskog naroda i srodnih južnoslovenskih naroda, suočila sa velikom epidemijom tifusa, diplomatskim pritiscima saveznika da se odrekne ratnog cilja, a potom, od početka oktobra 1915. godine, i novim udarom brojno i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja.

To je uslovilo da, po odluci Vlade i Vrhovne komande, vojska praćena velikim brojem civila krene u povlačenje preko Crne Gore i Albanije na grčko ostrvo Krf, ali i brojne zemlje Evrope i Afrike.

Interaktivne instalacije koje su deo postavke na savremen način približavaju stradanje i herojstvo srpske vojske i naroda u odbrani od Centralnih sila.

Izložbu "Srbija 1915-1916" upotpunjuje gostujuća izložba "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun", autora arheologa Muzeja vizantijske kulture Anastasiosa Antonarasa i Joanisa Mocianosa, koja obuhvata bogat fotografski i video materijal dopunjen originalnim artefaktima Istorijskog muzeja Srbije.

Dizajn postavki su osmislili Rastko Šurdić i Iva Jotić Lubura, dok su dizajn interaktivnih instalacija na izložbi "Srbija 1915-1916" kreirali Marko Todorović i Marko Savić, kreatori instalacija i na prethodnim projektima Istorijskog muzeja Srbije (izložbe "Srbija 1914" i "Pupin od fizičke ka duhovnoj stvarnosti", kao i nova postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Izložba "Srbija 1915-1916" je otvorena do septembra, dok će gostujuća izložba "Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun" trajati do marta 2017. godine.

U Konaku kneza Miloša u Topčideru, depadansu Istorijskog muzeja Srbije, posetioci imaju priliku da vide stalnu postavku pod nazivom "Miloš Obrenović- dinastija, istorija, mit", posvećenu tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka.

U okviru stalne postavke postavljene su i ambijentalno-izlagačke celine, koje prate razvoj srpskog devetneastovekovnog društva kroz aspekte privatnog i svakodnevnog, građanskog i seoskog života.

Politička borba za nezavisnost države i njeno društveno, političko i ekonomsko uređenje omogućili su ubrzani proces modernizacije i onih aspekata društvenog života koji se ispoljavaju kroz razvoj stilova oblačenja, uređenja doma, upotrebu privatnog i javnog prostora i sticanje novih društvenih navika.

Autori postavke su muzejski savetnik Nebojša Damnjanović, kustosi Borislav Korica i ma Dragana Spasojević i viši kustosi mr Katarina Mitrović i Vladimir Merenik.

Pored stalne postavke u Konaku kneza Miloša u centralnom delu prizemlja je prezentovana i izložba "Evo mene, eto vas... Sećanje kneza Miloša".

Izložba je koncipirana u formi stripa, a u kombinaciji sa originalnim predmetima iz tog doba. Ova likovno- narativna forma nastavlja svoj život izvan novina, magazina, albuma... u galerijiskom prostoru, gde knez Miloš svojim sećanjima vodi posetioce kroz period pred Drugi srpski ustanak, sam ustanak i dan čitanja Hatišerifa.

Autori su kustosi Borislav Korica, Vladimir Merenik, Boško Ljubojević i Izabela Martinov Tomović, dok je crtač stripa Goran Đukić Gorski.

BONUS VIDEO:

Kurir Vesti 13.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track