RUSI SLETELI NA BATAJNICU: Akro grupa Striži stigla u Srbiju!
Foto: Andrej Mlakar

Drugi put u Beogradu

RUSI SLETELI NA BATAJNICU: Akro grupa Striži stigla u Srbiju!

Beograd -
Na aerodrom sletelo je pet aviona MiG-29 koji će svojim akrobacijama nastupiti na vojnoj paradi zakazanoj za 16. oktobar

BEOGRAD - Ruska avio grupa "Striži", koja će nastupiti 16. oktobra na vojnoj paradi u Beogradu, danas je sletela na aerodorm Batajnica.

"Sletelo je pet aviona "mig - 29"" , rečno je u Ministarstvu odbrane.

Velika vojna parada zakazana za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin, biće održana u Beogradu, na prostoru između Palate Srbije i dunavskog šetališta.

Pored domaće avijacije, na paradi će učestvovati i čuvena ruska akro-grupa "Striži", poznata po atraktivnim letovima na avionima "mig-29".

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Na paradi će učestvovati oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ko su Striži ( Lastavice)

Akrobatska grupa VVS "Striži" (Lastavice) kao svoj datum osnivanja obeležavaju 6. maj 1991. kada su prvi put nastupili pod tim nazivom i sa atraktivno obojenim avionima MiG-29.

Striži, kao i druga akrobatska grupa VVS "ruski vitezovi" koji lete Su-27, deo su 237. gardijskog centra za prikazivanje vazduhoplova iz baze Kubinka, nedaleko od Moskve.

"Striži" osim pred domaćom publikom tokom 1990- tih nastupali u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Tajlandu, Mongoliji, Vijetnamu, Maleziji, Bugarskoj, Kini, SAD i na taj način uspešno demonstrirali vrhunsko pilotažno umeće, ali i otvaranje Rusije prema svetu.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Posle 2000. godine Striži, kao uostalom i avijacija VVS, veoma se retko viđaju – nastupili su samo u Češkoj Republici 2005. i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Zapaženi su i zajednički nastupi grupa "striži" i "ruski vitezovi" u kombinovanoj formaciji MiG-29 i "suhoja" Su-27. Zavisno od situacije, "Striži" nastupaju u formaciji od četiri do šest aviona, jednoseda varijante 9.13 i dvoseda varijante 9.51, poznatim pod oznakom MiG-29UB.

( Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track