Vesić: Spomenik maloj Milici Rakić na Tašmajdanu do kraja septembra
Foto: Beoinfo.

Stradala u bombardovanju 1999.

Vesić: Spomenik maloj Milici Rakić na Tašmajdanu do kraja septembra

Beograd -
Na sramotu svih nas, ovaj spomenik ubijenoj devojčici, koji je postavljen pre 15 godina, dva puta su uništavali i krali vandali, rekao je gradski menadžer

BEOGRAD - Spomenik devojčici Milici Rakić na Tašmajdanu, koji se ponovo podiže na incijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića, biće postavljen do kraja septembra, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je sa gradskim sekretarom za finansije Slobodanom Milosavljevićem posetio kompaniju "Livnica Jeremić", kojoj se zahvalio na odluci da izradi spomenik devojčici koja je stradala tokom NATO bombarodovanja Srbije 1999. godine, a koji su uništili vandali.

DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Mala Milica (3) poginula je na noši, sada bi imala 18 godina

"Danas smo bili u prilici da se uverimo da izrada kalupa za spomenik Milici Rakić napreduje dobro i da će Livnica Jeremić izliti spomenik do 15. septembra. Na sramotu svih nas, ovaj spomenik ubijenoj devojčici, koji je postavljen pre 15 godina, dva puta su uništavali i krali vandali", rekao je Vesić.

Dodao je da će spomenik sa epitafom "Bili smo samo deca" u okviru koga se nalazi figura Milice Rakić, devojčice ubijene u NATO bombardovanju, biti pokriven kamerama, a da će sama bista, prema dogovoru sa "Livnicom", imati ugrađen alarmni sistem.

"Kao građanina Beograda sramota me je zato što spomenik ubijenoj devojčici moramo da štitimo kamerama i alarmnim sistemom, ali nažalost dobro organizovanim kriminalnim grupama koje uništavaju spomenike ništa nije sveto i ničega se ne plaše, niti stide", rekao je Vesić. Vesić je naveo i da je postignut dogovor da "Livnica Jeremić" učestvuje donacijom u izradi spomenika srpskom piscu Borislavu Pekiću koji treba da bude postavljen na renoviranom Cvetnom trgu.

Vesić je precizirao da će renoviranje Cvetnog trga biti završeno 10. oktobra, a da će odmah potom biti postavljen spomenik jednom od najznačajnijih srpskih pisaca. Dodao je da je lično ponosan zato što će se Beograd i Vračar na taj način odužiti jednom od naših najznačajnijih pisaca u dvadesetom veku i zato što će spomenik podsećati buduće generacije šta je ovaj pisac značio za srpsku kulturu. Sa "Livnicom Jeremić" je dogovoreno i da, u saradnji i prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, učestvuje u održavanju spomenika voždu Karađorđu ispred hrama Svetog Save na Vračaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track