Po nalogu suda

(VIDEO) ZEMUN POLJE: Srušena nelegalno izgrađena džamija Islamske zajednice, ovako izgleda sada

Beograd -

BEOGRAD - U beogradskom naselju Zemun polje rano jutros, između 3 i 4 časa, srušen je deo nelegalno izgrađene džamije koju je podigla Islamska zajednica.

1 / 10 Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Rušenje je počelo rano jutros, između 3 i 4 časa uz asistenciju policijskih snaga i Žandarmerija. Policajci su bili raspoređeni u tri prstena bezbednosti oko naselja. Izvršenje je sprovedeno po nalogu suda, a vreme izvršenja odredila je opština, koja je tražila asistenciju policije i pripadnika Žandarmerije.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Gradski menadžer: Objekat u Zemunu srušen u skladu sa zakonom

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da je objekat Islamske zajednice u Zemun polju srušen u skladu sa zakonom i istakao spremnost gradskih vlasti na razgovor sa predstavnicima te zajednice o mogućnosti zakonskog reššenja za njihove potrebe. "Gradska opština Zemun je srušila bespravno izgrađen objekat u Zemun polju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku", rekao je Vesić i dodao da je Beograd spreman da razgovara sa predstavnicima Islamske zajednice o mogućnostima pronalaženja zakonskog rešenja, da vernici islamske veroispovesti mogu u našem gradu da zadovolje svoje verske potrebe.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Osuda Mešihata Islamske zajednice

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji danas je u saopštenju najoštrije osudio rušenje džamije u Zemun polju. Ovom prilikom pozivamo muslimane na području muftijstva, a posebno Zemun polja da u ovim mubarek danima ostanu dostojanstveni i da ih ovaj nepravedni čin ne navede na mržnju i nasilje, već da ih učvrsti na putu vere islama koji poziva na mir i suživot. Od državnih organa tražimo da se što pre otpočne sa razgovorima radi rešavanja nagomilanih problema pripadnika Islamske zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju(VIDEO) BEOGRAD 10 GODINA ČEKA ODGOVOR: Džamiju grade nelegalno, a neće 3 legalne lokacije

Srušeni su sprat i potkrovlje na ovom objektu koji je počeo da se gradi 2014. godine bez građevinske dozvole. Radovi su više puta zaustavljani ali i nastavljani bez dozvole. Akcija rušenja trajala je dva sata. Uklanjanje ovog objekta u Zemun polju bilo je planirano za juče.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

(VIDEO) EKSKLUZIVNO IZ ZEMUN POLJA: Ovako su srušeni sprat i potkrovlje nelegalne džamije

Glavni zemunski muftija Emin Zejmulahu tvrdi da je zatekao rušenje doma kao i da je napadnut. On tvrdi i da je čitavo naselje bilo bez struje, koja je navodno isključena u toku noći. Vernici okupljeni na mestu rušenja prvo su najavili a zatim u 13 sati i klanjali na ulici.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Oni su sakupili i izneli tepihe na ulicu na kojoj su se molili.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

ŠTA KAŽE IMAM ZEMUNSKI: Tražićemo da gradimo legalno

Zemunski imam Emin Zejnulahu izjavio je danas, povodom rušenja nelegalnog objekta Islamske zajednice u Zemun polju, da će podneti zahtev da legalno grade. Zejnulahu je rekao da je juče sa predstavnicima nadležnih organa, koji su juče izašli na teren zbog rušenja, postignut dogovor da se ne dira deo objekta, koji je u procesu ozakonjenja. On je rekao da vlasti nisu ispoštovale dogovor da se sruši samo krov i deo jednog sprata, za koji islamska zajednica nema dozvolu. Srušeni su sprat i potkrovlje na objektu čija je gradnja počela 2014. godine bez dozvole i u međuvremenu više puta zaustavljana. "Čekamo da se jave i vlasti, podnećemo i zahtev da legalno gradimo", rekao je Zejnulahu.

77,24 METRA, NAJVEĆI MINARETI U EVROPI NALAZE SE U SRBIJI: Ovo je džamija u pešterskom selu Delimeđe

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

O nelegalno podignutom verskom objektu iduće nedelje trebalo je da razgovaraju predstavnici Islamske zajednice u Srbiji i gradske vlasti.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

ZEMUN POLJE: Odustalo se od rušenja nelegalnog objekta Islamske zajednice

ŠTA KAŽE OPŠTINA ZEMUN: Islamska zajednica bez dozvole gradila u Kurirskoj 41

Opština Zemun saopštila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun polje srušen, jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave. Radovi su nastavljani i pošto je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava", navodi se u saopštenju."Nakon što je građevinska inspekcija je na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donela Rešenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rešenja i iste dostavila investitoru, koji je nastavio sa izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta", dodaje Opština Zemun.

(EPK/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track