NOVA PRAVILA: Direktori javnih preduzeća moraće da imaju licence!
Foto: Beta

U državi spremne velike promene u privredi

NOVA PRAVILA: Direktori javnih preduzeća moraće da imaju licence!

InfoBiz -
Da bi se promenila Srbija, mora se promeniti odnos prema tuđem novcu, a mnogima to smeta jer su prilično dobro živeli od tih para

BEOGRAD - Novi početak za privredu Srbije.Ministarstvo privrede u petak će objaviti spisak neprivatizovanih firmi s „ličnim kartama“ - imovina, obaveze, dobavljači, kupci, kako bi privukla kupce i privatizaciju učinila javnom jer će podaci biti dostupni svima - radnicima, sindikatima, najavio je ministar Saša Radulović na samitu „Stvaranje nove vizije ekonomske budućnosti Srbije“.Lakše zapošljavanjeOn je istakao da će konferencija za javnost u petak imati naziv „Restart“ (novi početak) i najavio potpunu promenu načina prodaje društvenih preduzeća, a osim izmene Zakona o privatizaciji, Ministarstvo sprema i novine koje se tiču propisa o radu, stečaju i planiranju i izgradnji.- Promenićemo odredbu da se otpremnina daje za godine staža, a ne vreme provedeno kod poslodavca, jer je to trebalo da pomogne ljudima starijim od 50 godina da se zaposle, a sprečavalo ih je u tome. Olakšaćemo zapošljavanje i otpuštanje i tako podstaći zapošljavanje. Planiramo i da promenimo odredbe o izdavanju dozvola i pravu korišćenja zemljišta jer usporavaju građevinski sektor i stečajeve - naveo je on.Da bi se, kako je rekao, promenila Srbija, mora se promeniti država, pre svega odnos prema novcu građana. Mnogima to, dodao je, smeta jer su dobro živeli od tih para.- Korporativizovaćemo poslovanje javnih preduzeća da ne bi više opterećivala budžet, direktori će morati da imaju licence, odnosno određena znanja, kao i članovi nadzornih odbora. Ukupno 605 firmi u restrukturiranju državu godišnje koštaju 750 miliona dolara, i to ne može da se nastavi - istakao je on.Poštujemo investitureRadulović je naveo da će Srbija ispoštovati obaveze prema stranim investitorima, ali da su neki od njih dobili subvencije a da nisu ispunili obaveze. To, dodao je, ne prolazi ni u njihovim državama, pa neće ni u Srbiji.Ministarstvo priprema nove mehanizme pomoći privredi, kao i promenu načina odobravanja državne pomoći, koju su mnogi dobijali bez ikakve kontrole.

Hajde da magnet počne da radiPremijer Ivica Dačić najavio je preispitivanje planiranih zaduživanja jer je najlakše zadužiti se.- Nama nisu pomogli ni infrastrukturni radovi, koji su za neke bili „nju dil“ jer su domaće firme dobijale poslove kao podizvođači po nižim cenama... Imamo stotine protokola i memoranduma o saradnji, a nijedan nije sproveden... Potpredsednik SAD Džo Bajden obećao mi je da ćemo biti magnet za ulaganja kada dobijemo datum za pregovore. Hajde da magnet počne da radi! - poručio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track