Bićemo izvoznici struje i skladište za energente
Foto: Dado Djilas

Održana velika konferencija „Energetska arena 2013“

Bićemo izvoznici struje i skladište za energente

InfoBiz -
Zahvaljujući novoj strategiji za razvoj energetike, ova grana privrede nalazi se već nogom u EU, poručila ministarka Mihajlović

BEOGRAD - Udvostručiti energetsku efikasnost!Srpski potencijal u okviru energetske zajednice jeste njen geografski položaj, koji mora da postane tranzitni koridor za energiju i energente, ali i da u narednih 10 godina obezbedi dvostruko veču energetsku efikasnost i kapacitete!Ovo je zaključak sa konferencije „Energetska arena 2013“, koja je organizovana u saradnji s kompanijom NIS i Nacionalnim naftnim komitetom povodom predsedavanja naše zemlje Ministarskim savetom Energetske zajednice.Tranzitna državaMinistarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da se, zahvaljujući novoj strategiji za razvoj energetike i očekivanim izmenama Zakona o energetici, srpska energetika nalazi jednom nogom u Evropskoj uniji.- Naša vizija je da Srbija bude izvoznik struje i tranzitna država, kao i skladište za energiju i energente, ali i država koja je ostvarila visok nivo energetske bezbednosti i održivosti, neophodne za ubrzani razvoj privrede. Pored ove strategije, neophodno je da obezbedimo i dovoljno energije po cenama koje većina stanovništva može da plati, a tu je i cilj da do 2020. godine budemo u mogućnosti da ponovo izvozimo struju - rekla je ona i naglasila da smo u poslednjih godinu i po dana obezbedili dobar zakonodavni okvir, pre svega za obnovljive izvore energije. Kiril Kravčenko, direktor Naftne industrije Srbije (NIS), istakao je da je u balkanskom regionu do 2030. potrebno investirati do 60 milijardi evra u energetiku.Najveće investicije- Energetika je pokretačka snaga ekonomije u regionu Balkana. S obzirom na to da je iz ove industrije osam od deset najvećih regionalnih kompanija, u taj sektor se slivaju najveće investicije i on zapošljava najveći broj ljudi - rekao je Kravčenko i naglasio da bi u narednih deset godina energetska efikasnost i kapaciteti u regionu trebalo da se udvostruče kako bi parirali centralnoj Evropi.

„Srbijagas“ ugrožava bezbednostPovodom poslovanja „Srbijagasa“, Mihajlovićeva je najavila sastanak s premijerom Dačićem.- Poslovanje „Srbijagasa“ ugrožava energetsku bezbednost Srbije, o čemu svedoče i pisma Evropske komisije u kojima se navodi da ta kompanija nije podelila delatnost. Zbog toga što nisu reformisani, što imaju ogromne dugove i što su pojeli sami sebe, trpe i potrošači i zaposleni u „Srbijagasu“ - rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track