Radulović: Najmanje 20.000 radnika ostaje bez posla
Foto: Beta

Crne prognoze

Radulović: Najmanje 20.000 radnika ostaje bez posla

InfoBiz -
Do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi

BEOGRAD - Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da će najmanje 20 do 30 odsto od ukupno100.000 radnika preduzeća u restrukturiranju, verovatno biti višak.

On je kazao da do sredine sledeće godine mora biti završen proces restrukturiranja 609 preduzeća, u kojima je zaposleno više od 100.000 ljudi i da će neminovno doći do smanjenja u tom sektoru, jer se ta preduzeća moraju postaviti na "zdrave noge".

"Za određeni broj radnika realno postoji radno mesto, a postoji deo radnika koji će nažalost izgubiti posao. Država priprema programe za te radnike, to je jedan paket na kome se radi", naveo je Radulović.

Glavna mera u tom procesu će biti konverzija dugovanja u kapital, a država će podneti najveći udarac, kazao je Radulović, dodajući da će takva "zdrava i čista" preduzeća biti primamljiva i investitorima, što će posledično dovesti do novog zapošljavanja.

On je ukazao i da Ministarstvo privrede ne planira da zadrži subvencije do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, dodajući da postoji problem sa dodeljivanim subvencijama pošto je "kontrola gotovo nikakva". Radulović je naglasio da će Ministarstvo ispuniti preuzete obaveze prema svim investitorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track