Sertić: Krećemo u investicionu ofanzivu
Foto: Fonet

Privlačenje ulagača

Sertić: Krećemo u investicionu ofanzivu

InfoBiz -
U naredne dve do tri godine Srbija može da kreira veoma privlačan poslovni ambijent, a već 2015. možemo da osetimo značajniji uticaj investiranja u našoj zemlji

BEOGRAD - Srbija više ne može da se skriva iza priče da je mala zemlja sa specifičnim uslovima poslovanja, već mora da stvori podsticajno okruženje za privlačenje stranih investicija i ulaganja domaćih investitora, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić.

U naredne dve do tri godine Srbija može da kreira veoma privlačan poslovni ambijent, a već 2015. možemo da osetimo značajniji uticaj investiranja u našoj zemlji, poručio je Sertić.

Za privlačenje investicija, ukazao je, potrebno je krenuti u veliku ofanzivu i uložiti napore na nacionalnom i međunarodnom planu. Investicioni susreti u Abu Dabiju, Londonu, Moskvi, krajem oktobra, označili su početak. "Moramo paralelno da radimo na dva koloseka - na strukturnom reformisanju kompletnog ambijenta za poslovanje i investiranje, i na predstavljanju naših potencijala u inostranstvu", kazao je prvi čovek PKS.

Srbija je trenutno u dosta lošoj poziciji, jer je na listi Svetske banke o uslovima poslovanja pala za šest mesta u odnosu na prethodnu godinu, ali, primetio je Sertić, reforme se ne mogu sprovesti preko noći. "Trenutno smo još na početku tog procesa, ali sam zadovoljan što prvi put imamo ozbiljnu političku podršku za ekonomske promene u zemlji, koje ranije nije bilo", naglasio je Sertić.

Već u narednoj godini imaćemo zakone koji će obezbediti uređen sistem, a uz makroekonomsku stabilnost i reforme u zapošljavanju, državnoj upravi i ostalim oblastima, prve efekte osetićemo za tri godine, dok za pet godina možemo očekivati mnogo kvalitetniji način poslovanja i znatno bolji standard, rekao je sagovornik.Najatraktivnije oblasti za investiranje u Srbiji su, osim energetike, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture, i građevinarstvo i turizam, naveo je Sertić.

Kada je reč o međunarodnoj kampanji za promovisanje Srbije kao poželjne investicione destinacije, Sertić je podsetio da je tokom pet dana naša zemlja predstavljena na tri destinacije - u Abu Dabiju, Londonu i Moskvi, a svaka od tih poseta je, kako je naglasio, dala rezultate.Najpre je u Abu Dabi 26. oktobra prvim letom nove nacionalne aviokompanije Er Srbija otputovala delegacija iz Srbije koju je predvodio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, a zatim su usledili investicioni skupovi u Londonu 29. oktobra i Moskvi 30. oktobra, kome su prisustvovali najviši državni zvaničnici, podsetio je Sertić.

Poslednja konferencija u Moskvi, koju je organizovala upravo PKS, bila je specifična po tome što je Srbija prvi put u svetu predstavila 74 konkretna projekta iz različitih oblasti, ukupno vrednih gotovo sedam milijardi evra. "Dobili smo sve pohvale od ruske komore i predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je posebno naglasio kvalitet organizacije i način na koji se Srbija predstavila", rekao je Sertić, dodajući da su ruske kolege ocenile da je to bila bila jedna od najboljih promocija jedne države u Rusiji, kada je reč o investicijama.

Glavna poruka bila je da nismo došli da molimo bratsku Rusiju za pomoć, već da im nudimo zajedničko stvaranje kompanija, ulaganje u Srbiju i stvaranje profita, naglasio je Sertić, zahvalivši se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što je svojim prisustvom podržao napore PKS.PKS je u toku ove godine već primila dvadesetak različitih privrednih delegacija iz sveta, i do kraja godine biće još 10 foruma, najavio je čelnik PKS, dodajući da je skup u Moskvi samo početak aktiviranja nove forme investicionih konferencija po svetu."Već imamo zakazan niz skupova u Indiji od 24. do 27. januara, a postoje planovi i za organizaciju predstavljanja naših potencijala u Kini, kao i ponovo u Londonu, u martu sledeće godine, kazao je Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track