ŠANSA ZA VELIKU ZARADU: Od izvoza semena 50 miliona evra
Foto: Shutterstock

Kvalitetne srpske semenske žitarice za ceo svet

ŠANSA ZA VELIKU ZARADU: Od izvoza semena 50 miliona evra

InfoBiz -
Uspešno Ovogodišnja proizvodnja semenskih žitarica trebalo bi da bude oko 40.000 tona, ukupne vrednosti 178 miliona evra, od čega će 15.000 tona biti izvezeno

BEOGRAD - Kvalitet se ceni svuda u svetu.Domaće firme semenske žitarice izvoze u Rusiju, Rumuniju, Makedoniju, a stručnjaci kažu da je potencijal mnogo veći od trenutnog.Naime, ovogodišnja proizvodnja semena trebalo bi da bude oko 40.000 tona, ukupne vrednosti 178 miliona evra, od čega će 15.000 tona biti izvezeno za 50 miliona evra.Prehrambena sigurnostPrema rečima stručnjaka Instituta za kukuruz „Zemun polje“ Milovana Pavlova, semenarstvo je izuzetno značajno za Srbiju jer obezbeđuje prehrambenu sigurnost, ali su posle privatizacije smanjene površine zemljišta na kojem seme može da se proizvodi.On smatra da bi zbog toga država proizvođačima semena trebalo da omogući prednost pri zakupu zemljišta.- U Srbiji se trenutno proizvodi seme za 62 biljne vrste, koje se dosta izvozi jer je njegov kvalitet cenjen u svetu zahvaljujući tome što zemlja ima razvijenu selekciju, tradiciju u proizvodnji, opremljene centre i obučene proizvođače - objasnio je Pavlov.Od semenske proizvodnje, tvrdi on, mogao bi da se ostvari i znatno veći devizni priliv, ukoliko se poveća broj doradnih centara. Važno je i to što ova proizvodnja zapošljava veliki broj ljudi.Okrenuti se domaćim sortamaDanka Dujović, direktorka „Agrosemena“, koji posluje u sastavu PKB, kaže za Kurir da ova firma proizvodi za domaće i strane kompanije, koje se onda bave i izvozom. Ove godine je „Agroseme“ zasejalo semenski kukuruz na 1.300 hektara, a ukupan prinos bio je 3.500 tona.To je, kako kaže, oko 35 odsto više nego prošle godine, a sledeće planiraju da zaseju čak 2.000 hektara jer su proširili kapacitete fabrike za doradu i sušenje semenske robe. Ova firma je na oko 1.500 hektara zasadila pšenicu i ječam, a na još 1.000 soju.- Potencijal je veći, a posebno je važno da se više okrenemo domaćim sortama i hibridima jer su prilagođeni našem podneblju. Instituti u Zemunu i Novom Sadu imaju odlične proizvode, a poznati su širom sveta jer rade i za Rusiju, Rumuniju, Bugarsku, Iran... - podseća ona.

Rusija glavno tržištePotencijali proizvodnje i izvoza semenskog materijala na nivou su daleko od optimalnog. Ukupna mogućnost proizvodnje i izvoza, posebno u velike zemlje žitnice, kao što su Rusija i Ukrajina, značajno su veći nego trenutni izvoz. Ova proizvodnja je izvoz pameti i znanja. U Ukrajinu je indikativni potencijal izvoza 21 milion dolara, a ova zemlja uvozi semenskog kukuruza za više od 166 miliona dolara - navodi portal makroekonomija.org.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track