Poreznici kreću u kontrolu kineskih radnji
Foto: Zorana Jevtić

Zbog žalbi na neizdavanje fiskalnih računa

Poreznici kreću u kontrolu kineskih radnji

InfoBiz -
Kinezi koji rade u Srbiji poručuju da će njihova roba morati da poskupi, a mnogi polako odustaju od posla u našoj zemlji

BEOGRAD - Vlasnici kineskih radnji ubuduće će morati kupcima da izdaju fiskalne račune. Kako se saznaje, Poreska uprava kreće u detaljnu kontrolu preduzetnika Kineza zbog čestih žalbi građana da prilikom kupovine ne dobijaju račun. Kinezi koji rade u Srbiji poručuju da će njihova roba morati da poskupi, a mnogi polako odustaju od posla u našoj zemlji."Naložena je posebna kontrola isključivo kineskih radnji koja će početi krajem ove nedelje, a trajaće oko 20 dana. To smo naknadno uveli jer nam stižu pritužbe da kineski trgovci ne izdaju fiskalne račune iz gotovo svih mesta u Srbiji", kažu u Poreskoj upravi."Ako kontrola istraje, biće haos jer iovako nema posla kao nekad", kaže jedan od zaposlenih u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu."Nemaju ljudi para, a još ako krene inspekcija da dolazi svaki čas, cene će morati da skaču. Mnogi će i zatvoriti radnje. Njima se isplatilo samo zato što su delom mogli da trguju i "ispod žita"", kaže on.

"Ni za pojedinačan komad garderobe ne izdaju račun svima, a tek kad prodaju na veliko, o tome nema ni govora. Mnogi od njih su registrovani kao „samostalna trgovinska radnja“ i nemaju ni pravo da prodaju na veliko. Međutim, oni žive od toga što prodaju robu na kutije. Džemper na komad košta 1.000 dinara, na kesu 600, a ko kupi celu kutiju - 300 ili 400 dinara. Obrt na kutiju je veliki, a dolaze im mahom stalni kupci koji imaju butike", kaže radnik.Da trgovina "na crno" kod Kineza cveta, upozorava i Unija poslodavaca Srbije. Prema njihovim podacima u Srbiji posluje 10.000 kineskih radnji, u kojima je, međutim, prijavljeno manje od 300 radnika. Oni registrovani, koji tvrde da rade legalno jer ih je „država već naterala da uredno plaćaju PDV i realne carine na stvarne količine uvezene robe“, kažu da sada počinju da razmišljaju da zatvore radnje i obustave biznis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja