Najnovije vesti

PARTNERSTVO SA SRBIJOM: Amerikanci preuzimaju pola Trepče

Zaključen sporazum

PARTNERSTVO SA SRBIJOM: Amerikanci preuzimaju pola Trepče

Biznis
17:08h
Predloženi vlasnički odnos između "Trepče" i američke kompanije 51 odsto za srpsku stranu i 49 odsto za NGP, a da će ugovor biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izlazila u javnost sa nekim svojim planovima za kombinat

BEOGRAD - Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji RMK "Trepča" i američke kompanije "Nju dženerejšn pauer" (NGP) mogao bi već do kraja godine da bude konkretizovan, najavio je ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Bačević je rekao da je predlog ugovora o strateškom partnerstvu spreman i da je ostalo da se dve strane usaglase o konačnoj formi tog dokumenta.

"Danom potpisivanja tog ugovora stiču se svi uslovi za otvaranje investicija američke kompanije u kombinatu "Trepča". Plan je da se otvore novi rudnici tamo gde su rezultati geoloških ispitivanja takvi da je to smisleno, zatim da se proširi i poveća obim proizvodnje u postojećim rudnicima, koji se nalaze u sastavu severne "Trepče", a to su "Belo brdo" i "Crnci"", rekao je Bačević.

Ministar je dodao da će biti dopremljena nova oprema za eksploataciju ruda i da će se stvoriti finansijski uslovi za izgradnju nove topionice u Zvečanu.

"Takođe, u planu je i izgradnja jedne termoelektrane, koja bi proizvodila struju za sve opštine na severu KiM instalisane snage oko 50 megavata", najavio je Bačević.

Predloženi vlasnički odnos između "Trepče" i američke kompanije 51 odsto za srpsku stranu i 49 odsto za NGP, a da će ugovor biti potpisan bez obzira na to što je Kosovska agencija za privatizaciju izlazila u javnost sa nekim svojim planovima za kombinat.

"Postavili smo pitanje Kosovskoj agenciji na osnovu kog pravnog akta ili dokumenta oni polažu pravo u severnom delu "Trepče", tim pre što je severna "Trepča" registrovana i nalazi se u srpskoj APR sa jasno utvrđenom i definisanom vlasničkom strukturom, koja je prezentovana američkoj kompaniji", kaže Bačević, ističući da je severna "Trepča" sto odsto srpska.

"Dolaskom američkog kapitala u "Trepču" stvaraju se uslovi da se otvore i zatvoreni rudnici na KiM, da se aktiviraju ugašena preduzeća i da građani i južnog dela Kosovske Mitrovice mogu da računaju na zaposlenje koje su izgubili nebrigom i nemarom svoje vlasti", naglasio je on.

Bačević je, takođe, pozvao svog kolegu iz vlade u Prištini da razgovaraju o tome čije je šta na KiM, koji su se rudnici otvarali i razvijali učešćem Srbije, kao i o niklu, "Novom brdu", "Obiliću" i drugim rudnicima, koji sukako je rekao, od životnog značaja za stanovnike KiM.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...