Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO IZ DUBAIJA: Er Srbija naručila 10 erbasova A320neo!
Foto: BETA AP

Vest bomba iz Emirata

EKSKLUZIVNO IZ DUBAIJA: Er Srbija naručila 10 erbasova A320neo!

Biznis
18:52h
Ukupna cena porudžbine procenjuje se na milijardu dolara, avioni će biti isporučeni između 2018. i 2020. godine
1 / 6

BEOGRAD - Nacionalna srpska aviokompanija Er Srbija potvrdila je proširenje svoje flote sa čak 10 aviona tipa "erbas" nove generacije A320neo.

Reč je o kupovini vrednoj milijardu američkih dolara, a očekuje se da novi A320neo budu isporučeni između 2018. i 2020. godine, saopštila je Er Srbija.

Reč je o delu aranžmana kojim strateški partner Etihad ervejz upotpunjuje potrebe za flotom od ukupno 117 aviona tipa erbas. Dobra vest stigla je sa avio-šoua koji se trenutno održava u Dubaiju.

Inače, avion A320neo zameniće osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od deset aviona tipa boing B 737-300.

Prema rečima generalnog direktora Daneta Kondića, Er Srbija ima za cilj da postane aviokompanija svetske klase i zato se ubrzano krenulo i sa uvođenjem većeg broja savremenih vazduhoplova tipa erbas A319 i A320 u flotu, kako bi se što pre poboljšali kvalitet putovanja i usluga za goste nacionalne aviokompanije.

"Nova flota aviona tipa erbas A320neo ključni je deo strategije kojom će se pozicija naše aviokompanije redefinisati u najbolju na tržištu, sa najsavremenijim i najkomfornijim avionima sa jednim prolazom između sedišta u kabini. Ovi avioni će našim gostima obezbediti najudobniju kabinu za let do željene destinacije. Sa avionima A320neo, kako budemo širili našu mrežu na dodatne destinacije širom Evrope,  postavićemo novi standard za svoj proizvod i uslugu koju pružamo gostima", rekao je Kondić.

On je dodao da je tip A320neo ponuđen kao najbolja opcija u porodici aviona A320, ima nove motore i vrhove krila izgrađene po šarklet (Sharklet) tehnologiji, što omogućava dodatnu energetsku efikasnost, odnosno uštedu goriva od čak 15 odsto. Do kraja oktobra erbus je imao poružbine od 44 aviokompanije za čak 2.487 ovih aviona, što A320neo čini najprodavanijom komercijalnom letelicom ikada i dokazuje da je ovaj avion lider na tržištu.

Siniša Mali, savetnik za ekonomiju i finansije u kabinetu prvog potpredsedika Vlade Srbije koja je većinski vlasnik kompanije Er Srbija, rekao je da se Vlada u potpunosti  saglasila sa Etihad ervejzom u vezi s kupovinom A320neo aviona za potrebe srpskog avioprevoznika.

"Ovo je dobro za nacionalnu aviokompaniju, ali i za ljude u Srbiji, jer će i Er Srbija i naši građani imati koristi od obima ekonomske razmene, koja je u ovom slučaju rezultat kupovine najsavremenijih vazduhoplova Erbas od strane Etihad ervejza. Sa isporukom ovih deset novih aviona između 2018. i 2020, Er Srbija će biti prva aviokompanija u regionu koja će imati najsavremeniju flotu Erbasovih vazduhoplova. Poslednja isporuka novog aviona za sada bivšu nacionalnu aviokompaniju Jat ervejz bila je 1988. godine. A sada je, kroz naše partnerstvo sa Etihad ervejzom odobreno i aktiviranje 23 miliona USD zadržanih od prethodnog depozita Jat ervejza kao avansa za ove vazduhoplove. Ovo je odlična vest za građane Srbije, rekao je Mali.

On je dodao i da vlada razume koliki je značaj kompanije Er Srbija za privredni razvoj Srbije. Ovi moderni, odlično opremljeni avioni neophodni su za razvoj pouzdane, profitabilne aviokompanije okrenute putnicima. Uskoro linije za Banjaluku, Bukurešt, Ljubljanu i Prag

Er Srbija je već otvorila novu saobraćajnu liniju sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" do Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uskoro se otvaraju i linije za Banjaluku (Bosna i Hercegovina), Bukurešt (Rumunija), Ljubljanu (Slovenija) i Prag (Češka Republika). Ove nove destinacije dodatak su na prethodnih 25, koliko je do sada u redovnom saobraćaju opsluživala nacionalna aviokompanija.

Er Srbija planira da poleti ka još 12 novih destinacija do 11 zemalja, i to između januara i aprila 2014, uz reorganizaciju tekućeg reda letenja kako bi se optimalizovale veze preko matičnog aerodroma u Beogradu.    Do juna 2014, Er Srbija će opsluživati 39 destinacija u 30 zemalja i ponuditi 73.000 sedišta na preko 670 letova nedeljno.

Vučić: Dokaz da Srbija može da uradi velike stvariVicepremijer Aleksandar Vučić je za Kurir izjavio da vest o nabavci aviona govori da Srbija može da uradi velike stvari.- Najvažniji su naša posvećenost i briga. Nadamo se još većim uspesima u budućnosti - dodao je on.

Novi letovi- do juna 2014. „Er Srbija“ će leteti na 39 destinacija u 30 zemalja i nudiće 73.000 mesta na više od 670 letova nedeljno- osim 26 destinacija na kojima već leti, „Er Srbija“ će uskoro pokrenuti letove ka Banja Luci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu- „Er Srbija“ planira da uvede još 12 novih linija u 11 zemalja, od januara do aprila 2014.

Karakteristike „erbasa A320 neo“- broj putnika: 150-180- brzina tokom putovanja: 828 km/h na 11.000 metara- maksimalna brzina: 871 km/h na 11.000 m- maksimalni dolet: 6.900 km

http://www.youtube.com/watch?v=MxcWUnjdQX4

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...