POTPISAN SPORAZUM: Zavaren prvi spoj na gasovodu Južni tok!
Foto: Fonet

Kapitalna investicija vredna dve milijarde dolara

POTPISAN SPORAZUM: Zavaren prvi spoj na gasovodu Južni tok!

InfoBiz -
Dugo ste čekali, počnite", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre nego što su u selu šajkaš zavarene prve cevi deonice gasovoda Južni tok
1 / 20 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Zavarivanjem prvog spoja cevi na gasovodu u Šajkašu u Vojvodini označen je svečani početak radova na deonici Južnog toka kroz Srbiju, dok će radovi na terenu krenuti tek u februaru sledeće godine.

U selu Šajkaš u Vojvodini zavarene prve cevi deonice gasovoda "Južni tok".

Predsednik Srbije direktnim video-linkom dao znak za zavarivanje prvog spoja gasovoda, koje je obavljeno u Šajkašu.

"Dugo ste čekali, počnite", rekao je Nikolić koji je poručio da je Srbija država rešenja, dogovora i tolerancije i država budućnosti.

Tehnički direktor kompanije "Južni tok" Pavel Persidski je iz Šajkaša javio da je sve spremno za izgradnju gasovoda Južni tok i da će se on transportovati cevima 400 milimetara i zatražio znak predsednika Nikolića

Nikolić:Srbija država budućnosti, Južni tok je dokaz za to

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da izgradnja gasovoda Južni tok predstavlja jasnu poruku da je Srbija država rešenja, a ne problema, mira, a ne sukoba, država budućnosti, u koju vredi investirati i koja je sposobna da iznese kapitalne projekte.

Nikolić je na ceremoniji povodom početka radova na gradnji deonice Južnog toka kroz Srbiju naveo da je taj gasovod simbol povezivanja država i naroda, i da predstavlja spomenik povezivanja Srbije i Rusije radom.

"Ovoj generaciji je pripala čast da ispiše tu novu stranicu u istoriji vekovnog prijateljstva i saradnje dve zemlje", ukazao je predsednik Srbije.On je naveo da će stotine inženjera i na hiljade radnika radnika biti angažovano na izgradnji gasovoda i posebno istakao da će na tom projektu raditi firme iz Srbije, da će posredno biti zaposleno oko 100.000 radnika i da Srbija postaje eneregetsko regionalno čvorište.

Predsednik Srbije je naveo i da su ovaj projekat mnogi nazvali graditeljskim poduhvatom veka, da je vrednost radova kroz Srbiju dve milijarde evra i da će najveći teret izneti srpske firme, u čiji potencijal i tehnološki kapacitet ne treba sumnjati.

On se zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rečima " Srećan nam novi početak predsedniče Putin, na mnogaja ljeta - Srećno Srbijo".

Ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak pročitao je obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Poštovani prijatelji čestitam vam početak izgradnje "Južnog toka". To je važan projekat za ceo evropski narod" poručio je Putin u čestitki i dodao da će izgradnja doprineti ekonomskom razvoju."Saradnja na Južnom toku se uklapa u tradicionalno prijatljske odnose Srbije i Rusije", rekao je Putin, a preneo ministar Aleksandar Novak.

Dačić: Prvi kapitalni projekat posle Đerdapa

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je izgradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji prvi kapitalni projekat posle više decenija, koji će našu zemlju učiniti značajnim regionalnim čvorištem za snabdevanje gasom i pouzdanim energetskim partnerom u regionu.

Dačić je na ceremoniji povodom početka radova na izgradnji deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, rekao da je to največi razvojni i strateški projekat u oblasti energetike.

"Pre 43 godine izgradili smo Đerdap 1, a danas počinjemo da gradimo Južni tok, najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije", rekao je Dačić i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je realizacija projekta Južni tok počela za vreme mandata ove vlade. Danas, dodao je Dačić, nije veliki dan samo za Srbiju i zemlje Balkana, već i za celu Evropu, jer će projekat omogućiti snabdevanje Evrope gasom bez tranzitnih rizika.

Premijer je rekao i da će više od 10 odsto ukupnih evropskih potreba za gasom biti transportovano preko Srbije, kao i da realizacijom projekta Južni tok i drugim razvojnim projektima u naftnogasnom sektoru, počinje intenzivnije zapošljavanje kompanija i otvaranje novih radnih mesta, čime se doprinosi smanjenju nezaposlenosti, a time i ispunjavanju ekonomskih ciljeva vlade. Prema njegovim rečima, projekat u celini vredi oko 16 milijardi evra, a koliko je važan moze da posvedoči i sama Srbija, kojoj jedina trasa gasa dolazi iz Rusije preko Ukrajine i koja je bila "suočena sa katastofalnim posledicama jedne takve blokade trase gasa".

"Ovaj gasovod treba da obezbedi dovoljne količine gasa za snabdevanje potrošača i privrede Srbije. Srbija će u regionu postati značajno energetsko čvorište i pouzdan regionalan partner u obezbeđivanju energetske sigurnosti u Jugoistočnoj i srednjoj Evropi", podvukao je premijer Srbije.On je dodao da je u planu izgradnja krakova gasovoda ka Republici Srpskoj i Hrvatskoj, a da je u toku donošenje odluke vlade Makedonije, koja je saopštila da je načelno saglasna, da krak gasovoda iz Srbije ide i ka Makedoniji.Dačić je rekao i da je Beograd predožio da u dijalogu koji se vodi u Briselu, kao jedna od mogućih tema razgovora bude to da jedan krak gasovoda ide prema Kosovu. Projekat Južni tok, rekao je Dačić, daje doprinos poboljšanju energetskih mogućnosti svih kompanija koje posluju u Srbiji.

Pređen je, primetio je Dačić, dalek put od početka radova na projektu, čijom realizacijom će biti definitivno realizovano strateško, gasno i naftno partnerstvo između dve bratske zemlje - Srbije i Rusije.

Predstavnici Vlada Srbije i Rusije potpisali su tri ugovora: Protokol o kreditu, Ugovor o tranzitu i ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa.

Mihajlović: Južni tok je krvotok razvoja

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Južni tok "krvotok" za privredni, industrijski i individualni razvoj i pospeši otvaranje radnih mesta, jer je, istakla je, to ono čemu Srbija teži.

"Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije, i svi mi zajedno, činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse", poručila je Mihajlović na današnjoj svečanoj ceremoniji povodom početka radova na izgradnji Južnog toka.

Ona je citirala Lava Tolstoja: "Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način":

Miler: Menja se energetska situacije cele Evrope

Predsednik upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler poručio je, nakon prvog vara na cevi gasovoda u Šajkašu, kojim je simbolično označen početak gradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju, da smo "svedoci istorijski važnog događaja".

Na svečanosti u Palati Srbija, Miler je rekao da će Južni tok "zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi", kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

"To potpuno menja energetsku situaciju čitave Evrope", poručio je on, i dodao da Srbija postaje centar tranzita gasa."Projekat će postati lokomotiva ekonomskog razvoja ne samo Srbije, već i čitavog regiona", dodao je Miler.

Zahvalivši se partnerima u Srbiji, i naglasivši značaj srpsko-ruskog prijateljstva, Miler je rekao da se sve realizuje po planu, i da će za dve godine ruski gas, preko dna Crnog mora, stići u Srbiju i Evropu.

Bajatović: Najpovoljniji mogući kredit za Južni tok

Za izgradnju deonice gasovoda, Gasprom će Srbijagasu odobriti kredit od oko 175 miliona evra uz grejs period do početka funkcionisanja Južnog toka kroz Srbiju, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović.

Kamata na taj kredit biće 4,25 odsto, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti, poručio je Bajatović na konferenciji za novinare u Beogradu, održanoj nakon ceremonije svečanog početka radova na gasovodu u Palati Srbija i prvog vara na cevi u Šajkašu,Do kraja decembra ove godine, za deonicu gasovoda kroz Srbiju biće na raspolaganju po 75 miliona evra od Gasproma i Srbijagasa, a u prvom kvartalu 2014 još po 175 miliona evra.

Ostalo će biti obzbeđeno kroz projektno finansiranje, objasnio je on.Kredit će biti bez državne garancije, odnosno biće garantovan zalogom po osnovu dividendi koje će Srbija imati kada deonica Južnog toka u Srbiji bude počela da radi.Bajatović je naglasio da je danas potpisan samo protokol o finansiranju, a ugovor bi tek trebalo da odobri Vlada Srbije, nakon čega će svi detalji tog ugovora biti poznati javnosti.U ugovoru o transportu, dodao je, nije ništa menjano jer će, kao što je i najavljeno, Gasprom zakupiti ceo kapacitet gasovoda kroz Srbiju na 25 godina.Bajatović je rekao i da Ugovor o poveravanju delatnosti od javnog interesa podrazumeva da će sve procedure za sprovođenje projekta biti transparentne, i da će resorno ministarstvo i Vlada Srbije o svemu biti u potpunosti informisani.

"Tender za izvođače radova još nije raspisan, ali biće uskoro i, koliko god to bude moguće, biti uključene srpske kompanije", naveo je direktor Srbijagasa, i dodao da jeGasprom Srbiji oprostio oko 50 miliona evra penala za ugovorene a nepovučene količine gasa koji kupujemo iz Rusije,Kada je u pitanju izgradnja krakova gasovoda ka Makedoniji i Kosovu, još nije doneta konačna odluka o tome, ali je prostornim planom predviđena mogućnost dorade, reklao je Bajatović i podsetio da Rusija nije priznala Kosovo i Metohiju, i da "to neće ni uraditi, i da zbog toga nije moguće potpisivanje međudržavnog sporazuma, jer Gasprom prvo pravi međudržavne sporazume kao osnovu za potpisivanje kasnijih komercijalnih ugovora.

Siromjatin:Prvi gas do svih potrošača do kraja 2016. godine

Zamenik direktora "Gasproma" Aleksandar Siromjatin izjavio je danas u Beogradu da će, do kraja 2016. godine, prvi gas stići do svih potrošača na trasi gasovoda Južni tok.Siromjatin je na konferenciji za novinare, posle ceremonije početka radova na deonici gasovoda Južni tok kroz Srbiju, naveo da su krajem 2012. godine krenuli radovi na crnomorskoj deonici gasovoda i da je planirano da u drugom kvartalu sledeće godine bude izgrađena deonica do Bugarske, kako bi do kraja 2015. godine prvi gas stigao do te zemlje.

On je rekao da je u Mađarskoj u toku izbor izvršilaca i projektni radovi, dok je u Sloveniji u toku procena uticaja na životnu sredinu.

"To znači da bi do kraja 2016. godine prvi gas trebalo da dođe do svih krajnjih korisnika", rekao je zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma.Siromjatin je naveo da u ovom trenutku nije potvrđena finansijska isplativost izgradnje kraka ka Makedoniji i prema Kosovu i Metohiji, ali da će, kada bude utvrđena isplativost tog projekta, to pitanje biti razmatrano.

Početak izgradnje svečano je započeo ceremonijom na kojoj učestvuju Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, Ivica Dačić, premijer, Aleksandar Novak i Zorana Mihajlović, ministri energetike Rusije i Srbije, i Aleksej Miler, predsednik upravnog odbora „Gasproma.

Potpisana su tri ugovora - Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa između srpske i ruske strane.

Gasovod Južni tok je najvrednija investicija u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija - vredna je više od 1,9 milijardi evra. Naša zemlja profitiraće geopolitički, energetski i novčano jer je reč o gasovodu koji će ruskim gasom snabdevati Evropu i susedne zemlje. Na izgradnji njegovog toka kroz Srbiju, dužine 421 kilometar, trebalo bi da direktno posao dobije 25.000 radnika. Tender za izvođače radova biće raspisan do polovine decembra.

Južni tok će, prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke energetike, omogućiti Srbiji bolju zaštitu političkih, ekonomskih i energetskih interesa. Ona je navela da se usled njegove gradnje očekuje povećanje bruto domaćeg proizvoda Srbije od bar pet odsto.

„Gasprom“ će, prema najavama Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“, odobriti srpskoj strani i kredit za gradnju od 175 miliona evra s kamatom od 4,25 odsto.

Taj aranžman predviđa da Srbija ne plaća ništa dok ne počne da radi gasovod, što je planirano za 2016. Srbija će kredit vraćati od tranzitnih taksi, koje bi mogle da budu oko 200 miliona evra godišnje.

Na izgradnji deonice tog transnacionalnog gasovoda kroz Srbiju, dugoj 422, 4 kilometra, biće direktno zaposleno 25.000, a posredno do 100.000 radnika iz srpskih građevinskih kompanija, proizvođača opreme i preduzeća iz uslužnih delatnosti.Gasovod Južni tok će na teritoriju Srbije ući iz Bugarske nedaleko od Zaječara, a krajnja tačka deonice Južnog toka je u blizini Bačkog brega.Izgradnja deonice Južnog toka kroz kroz Srbiju vredna je 1,925 milijardi evra, a ukupna vrednost projekta Južni tok procenjena je na oko 16 milijardi evra.Krak za Republiku Srpsku odvajaće se kod Čente i završiće se na granici kraj Novog Sela.Krak za Hrvatsku počeće pored Bačkog Dobrog Polja i završavaće se na obali Dunava nedaleko od Bačkog Novog Sela.

Prva kompresorska stanica biće locirana na teritoriji opštine Velika plana, a druga stanica u opštini Vrbas.Izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju će realizovati zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.Za izgradnju srpske deonice gasovoda, do prvog kvartala sledeće godine, biće na raspolaganju oko 500 miliona evra, koje će obezbediti Gasprom i Srbijagas.Izgradnja gasovoda kroz Srbiju trajaće dve godine, a puštanje u rad gasovoda, za koji se izjasnilo 73 odsto građana Srbije, planirano je od 2016. godine.

Morska deonica Južnog toka dužine 925 kilometara biće građena na dubini od preko dva kilometra i protezaće se po dnu Crnog mora u ekonomskim zonama Rusije, Turske i Bugarske.Kopnena deonica Gasovoda proćiće preko teritorije Bugarske, Srbije Mađasrke i Slovenije, a krajnja tačka gasovoda je merna stanica "Tarvisio" u Italiji.Ukupan kapacitet Južnog toka iznosciće 63 milijarde metara kubnih gasa godišnje, a propusna moć srpske deonice gasovoda je oko 41 milijardi metara kubnih gasa godišnje.Južni tok je rusko-evropski projekat, u kome uz ruski Gazprom, 50 odsto vlašništva imaju kompanije iz Nemačke, Francuske i Italije.

IgnorisanjeBAJATOVIĆ PRESKOČIO ZORANUGeneralni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović se posle potpisivanja ugovora rukovao s ministarkom energetike Zoranom Mihajlović, ali kada je nabrajao kome sve zahvaljuje, nije naveo ministarku. On je ponaosob pomenuo premijera Ivicu Dačića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, kao i Ruse, ali je izostavio ime ministarke energetike Zorane Mihajlović.

Zorana MihajlovićCITIRALA TOLSTOJAMinistarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Južni tok krvotok za privredni, industrijski i individualni razvoj.- Južni tok će pospešiti otvaranje radnih mesta, a to je ono čemu Srbija teži. Sve države koje će se napajati gasom iz Srbije i svi mi zajedno činimo jednu porodicu koja će racionalno i ravnomerno koristiti te resurse. A kako kažu reči Lava Tolstoja: „Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a sve nesrećne su nesrećne na svoj način“ - izrecitovala je ministarka na ruskom jeziku.

http://www.youtube.com/watch?v=RzFmIJZ-g8k

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track