Bajatović: U Južnom toku srpska i ruska strana jednake

Dobit

Bajatović: U Južnom toku srpska i ruska strana jednake

InfoBiz -
Srbiji je zagarantovana i dobit od osam odsto godišnje od transporta gasa tim gasovodom preko teritorije naše zemlje, bez taksi i dividendi

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da su akcionarskim ugovorom o gasovodu Južni tok kroz Srbiju i ruska i srpska strana potpuno izjednačene u pravima i naša zemlja je tim dokumetom potpuno obezbeđena, a jedino se profit deli po modelu 49:51 u korist ruske strane.

Srbiji je zagarantovana i dobit od osam odsto godišnje od transporta gasa tim gasovodom preko teritorije naše zemlje, bez taksi i dividendi, rekao je Bajatović i naglasio da naša zemlja od Gasproma trenutno dobija "najjeftiniji gas u Evropi".

Učestvujući u emisiji "Oko" RTS-a, Bajatović je izrazio uverenje da će Južni tok početi da se gradi krajem februara 2014. godine i srpska i ruska strana obezbediće po 270 miliona evra za početak radova na kojima će neposredno biti angažovano oko 4.000 do 5.000 radnika. Tek kada bude završen Južni tok kroz Srbiju, videće se po kolikoj ceni će nam mađarska strana nuditi, takođe, ruski gas, a sigurno će biti jeftinije, pošto će dobiti konkurenciju od magistralnog gasovoda koji dolazi preklo Bugarske i Srbije, kazao je Bajatović.

Vrednost izgradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju iznosiće oko 1,925 milijardi evra i imaće godišnji kapacitet od 57 milijardi kubnih metara gasa, ponovio je Bajatović, koji je i izvršni direktor preduzeća Južni tok Srbija. Kada je reč o Srbijagasu, Bajatović je rekao da će u tom javnom preduzeću biti urađeno pravno razdvajanje delatnosti, a ne vlasničko i taj posao bi trebalo da se završi do kraja 2014. godine, napominjući da bi odluku o tome trebalo uskoro da donese Vlada Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track