200 NA SAT: Kineski inženjeri proučavali stanje pruge od Novog Sada do Subotice

Uvertira

200 NA SAT: Kineski inženjeri proučavali stanje pruge od Novog Sada do Subotice

InfoBiz -
Prva poseta kineskih inženjera bila je upoznavanje sa tehničkim aspektima vezanim za postojeće stanje železničke infrastrukture, prirodnom konfiguracijom terena i ekonomskim potencijalom ovog vitalnog saobraćajnog pravca

BEOGRAD - Predstavnici poslovodstva "Železnica Srbije" i pomoćnik ministra saobraćaja za železnički intermodalni saobraćaj Dejan Lasica razgovarali su sa delegacijom Kineskih državnih železnica, na čelu sa glavnim inženjerom kineske železničke korporacije Heom Huawuom o modernizaciji pruge Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta.

Obe strane iskazale su zainteresovanost za saradnju na realizaciji projekta modernizacije i izgradnje železničke pruge na potezu od Novog Sada do Subotice u ukupnoj dužini od 107 kilometara, za vozove brzina do 200 kilometara na sat, koji bi se finansirao sredstvima iz kineskog kredita.

Prva poseta kineskih inženjera bila je upoznavanje sa tehničkim aspektima vezanim za postojeće stanje železničke infrastrukture, prirodnom konfiguracijom terena i ekonomskim potencijalom ovog vitalnog saobraćajnog pravca.

Za nas je najvažnije da zajedno sagledamo sva tehnička pitanja vezana za ovaj projekat, s obzirom da pruga mora biti kombinovana, odnosno korišćena za prevoz putnika i robe, rekao je Lasica.

Posebno, dodao je, moramo obratiti pažnju na planove naših mađarskih suseda, obzirom da nijedan železnički sistem ne funkcioniše samostalno već se naslanja na železnički sistem svojih suseda.

Ovo je prvi konkretan korak ka ostvarenju zajedničkog projekta modernizacije železnice između Budimpešte i Beograda, nakon postignutog dogovora premijera Srbije, Kine i Mađarske na trilateralnom sastanku u Bukureštu, gde su postavljeni temelji ovom projektu.

Direktor Direkcije za infrastrukturu Vladimir Radović, i direktor Direkcije za prevoz Negosav Teofilović upoznali su goste iz Kine sa stanjem voznih sredstava, opreme i železničke infrastrukture koja je trenutno u eksploataciji na ovoj trasi.

Kineski partneri su obišli železnički depo za održavanje voznih sredstava u Zemunu i telekomandni centar u stanici Beograd Ranžirna, saopštile su Železnice Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track