Ljajić: Srpsko tržište vredi 70.6 milijardi dolara

Najveći potencijal u regionu

Ljajić: Srpsko tržište vredi 70.6 milijardi dolara

InfoBiz -
Ministar dodao i da su trgovinske marže u Srbiji najveće u regionu zbog nedostatka konkurencije

BEOGRAD - Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je tržište trgovine u Srbiji vredi 70.6 milijardi dolara i da se procenjuje da će 2016. godine do porasti 105 milijardi.

"Tržište Srbije je još uvek nedovoljno razvijeno, posebno kad se radi o pokrivenosti velikim trgovinskim lancima, ali je to tržište koje ima najveći potencijal u regonu", kazao je Ljajić na regionalnoj konferenciji o razvoju tržišta robe široke potrošnje u hotelu "Hajat".

Prema njegovim rečima, očekivani rast od oko 50 odsto pokazuje da tržište Srbije nema konkurencije u regionu, što se vidi u poređenju sa Hrvatskom čiji je očekivani rast 15,5 odsto ili Slovenije ispod deset odsto.

Kako je dodao, Srbija postaje značajno tržište za strane investitore kada se pogleda niska startna osnova i istakao da Vlada Srbije radi na zaokruživanju zakonske regulatice u pravcu dalje liberalizacije kako bi olakšala dolazak velikih trgovinskih lanaca.Ljajić je naveo da je trend promene smanjenja broja malih prodavnica i povećanje učešća velikih trgovinskih lanaca trend koji se ne može zaustaviti i da se u Srbiji od 2011. broj malih radnji smanjio na 53 odsto.

Ljajić je istakao da Srbija nema nijedan od deset najvećih trgovinskih lanaca i da je njihov dolazak potreban zbog povećanja konkurencije. "Najverovatnije će doći LIDL koji je već kupio deset lokacija, ali je potrebno najmanje 15 da bi u jednom gradu počelo da radi. Vlada Srbije pomaže dobijanje dozvola, a da u nekim opštinama to ide teško", rekao je Ljajić.

Ljajić je izjavio i da su trgovinske marže u Srbiji najveće u regionu zbog nedostatka konkurencije. On je na regionalnoj konferenciji o razvoju tržišta robe široke potrošnje rekao da su trgovačke marže pet do deset puta veće zavisno od zemlje sa kojom se poredi. Prema njegovim rečima, 2011. godine trgovačke marže iznosile su 19,7 odsto, dok su u 2012. iznosile 21,9 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track