PREMAŠILI PLAN: Za 11 meseci iskopano 27,8 miliona tona kolubarskog uglja
Foto: Shutterstock

Udarnici

PREMAŠILI PLAN: Za 11 meseci iskopano 27,8 miliona tona kolubarskog uglja

InfoBiz -
Najveće količine lignita, preko 13,2 miliona tona, dao je površinski kop Tamnava - Zapadno polje, gde je plan prebačen za 14 odsto

LAZAREVAC - Na površinskim kopovima Rudarskog basena (RB) Kolubara za 11 meseci 2013. godine iskopano je 27,8 miliona tona uglja, ili dva odsto preko plana, saopštio je danas najveći ugljenokop u Srbiji.

Najveće količine lignita, preko 13,2 miliona tona, dao je površinski kop Tamnava - Zapadno polje, gde je plan prebačen za 14 odsto. Taj kop je najproduktivniji kop u Kolubari. Najveći procenat prebačaja plana od 23 odsto ostvaren je na Polju D, gde je iskopano osam miliona tona lignita.

Na četiri površinska kopa Kolubare u novembru je iskopano 2,78 miliona tona lignita, što je oko jedan odsto iznad bilansa. Popunjenost ugljem deponija termoelektrana krajem novembra takođe je bila veća od planirane. Za 11 meseci 2013. na površinskim kopovima Kolubare otkopano je i odloženo 63 miliona kubika otkrivke, odnosno sedam odsto više od plana.

Na kopu Tamnava - Zapadno polje otkopano je preko 30 miliona kubnih metara jalovine ili 31 odsto preko plana, dok je na Polju D sa 22,3 miliona kubnih metara otkrivke bilans prebačen pet odsto. U novembru je u Kolubari otkopano i odloženo više od 6,47 miliona kubika jalovine čime je plan prebačen za oko 27 odsto.

Proizvodnja lignita u Kolubari poslednjih godina ustalila se na oko 30 miliona tona, što omogućuje da se u termoelektranama u Obrenovcu, Velikim Crljenima i Svilajncu godišnje proizvede oko 60 odsto električne energije u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track