Zastupnica kapitala u Trajalu: Nećemo dozvoliti zastoj proizvodnje

Agencija za privatizaciju

Zastupnica kapitala u Trajalu: Nećemo dozvoliti zastoj proizvodnje

InfoBiz -
Raskid privatizacionog ugovora i njeno imenovanje ne znače da će se istog dana promeniti kompletna upravljačka struktura preduzeća

KRUŠEVAC - U kruševačku "Trajal korporaciju" danas je stigla privremena zastupnica kapitala Sonja Veselinović koju je imenovala Agencija za privatizaciju, nakon što je prošle nedelje poništena privatizacije te kompanije.

"Nećemo dozvoliti da zbog promene vlasničke strukture dođe do zastoja u proizvodnji", kazala je novinarima Veselinovićeva. Objasnila je da raskid privatizacionog ugovora i njeno imenovanje ne znače da će se istog dana promeniti kompletna upravljačka struktura preduzeća.

"Prva aktivnost je popunjavanje podataka o poslovanju i statusu preduzeća i zakazivanje skupštine akcionara", najavila je Veselinovićeva i dodala da će Vlada Srbije utvrditi način privatizacije "Trajala", u skladu sa novim propisima o privatizaciji, koji treba da budu usvojeni do kraja godine. Dodala je da država neće ostati vlasnik tog preduzeća već će tražiti strateškog partnera, poslovnu saradnju ili prodaju kapitala, a neće prodavati imovinske celine.

Za zaposlene je, kako je novinarima kazao predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milosav Vukojičić, bitno da imaju posla, da postoje uslovi za rad i da platu primaju redovno. "Od zastupnika kapitala ćemo tražiti da u fabrici bude postavljen direktor koji poznaje proces proizvodnje, koji poznaje fabriku, koji može da je uposli, da obezbeđuje plate, jer ova fabrika ima proizvod koji tržište traži", rekao je on.

Podsetio je da je od privatizacije, od kada je prošlo sedam godina, fabrika promenila sedam direktora i da je sindikat još 2009. godine tražio raskid ugovora, ali da su im tada nadležni kazali da država nema novca za "Trajal". Vukojičić je ponovio da je sindikat od nadležnog tužilaštva zatražio da ispita gde je potrošen novac od prodaje Fabrike autoguma, koji je trebalo da bude usmeren u investicije, obrtna sredstva i socijalni program, što nije učinjeno.

Sindikat očekuje i da do kraja godine zaposlenima budu isplaćene dve plate, jedna redovna i jedna koja kasni.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, koji je prisustvovao sastanku zastupnice kapitala sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima sindikata, kazao je da je "Trajal" uz IMK "14. oktobar" najbitnija fabrika za Kruševac, te da lokalna samouprava mora da upotrebi sve svoje veze i potencijale da on bude sačuvan.

Agencija za privatizaciju raskinula je prošle nedelje kupoprodajni ugovor sa bugarskom kompanijom Brikel, koja je u novembru 2007. godine kupila 70 odsto kapitala "Trajal korporacije", zbog neispunjavanja ugovorom preuzetih obaveza.Fabrika je prodata za 12,2 miliona evra, uz obavezne invsticije od 25 miliona evra u prvih pet godina. U vreme privatizacije imala je 3.400, a danas ima 1.620 radnika.

Račun preduzeća je blokiran za 589 miliona dinara, na zahtev Poreske uprave, a porezi i doprinosi nisu plaćeni za prošlu i ovu godinu.Deo "Trajala", Fabrika autoguma, prodat je pre dve godine američkoj kompaniji "Kuper tajer" za 13 miliona evra. Država je tada dugovanje od oko 24 miliona evra, koje je "Trajal" imao prema njoj po raznim osnovama pretvorila u svoj kapital u preduzeću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track