Živanović: Er Srbija direktno za SAD do jula 2014?
Foto: Zorana Jevtić

Dobra vest

Živanović: Er Srbija direktno za SAD do jula 2014?

InfoBiz -
Vršilac dužnosti direktor DCV Milan Živanović rekao je da je FAA najavila da će u martu doći u kontrolu u Srbiju

BEOGRAD - Srbija bi u prvoj polovini 2014. mogla da dobije kategoriju jedan Američkih vazduhoplovnih vlasti (FAA) što će omogućiti uvođenje direktnih letova za SAD, kazali su danas u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva (DCV) Srbije.

Vršilac dužnosti direktor DCV Milan Živanović rekao je na konferenciji za novinare da je FAA najavila da će u martu doći u kontrolu u Srbiju. "Direktorat je potpuno tehnički spreman za kontrolu i uveren sam da će odluka FAA biti pozitivna", kazao je on i dodao da će to omogućiti aviokomapniji Er Srbija (Air Serbia) da uvede direktne letove do SAD.

Prema rečima Živanovića, tokom 2013. godine zabeležen je rast broja aviokompanija koje lete iz Srbije, uz porast broja putnika između pet i 10 odsto, a Direktorat je dobio zahteve za uvođenje letova iz Beograda od novih aviokompanija u 2014. godini.Živanović je kazao da je Izi dzet podneo zahtev za letove do Ženeve, španski Vueling erlanjs tražio je odobrenje za uvođenje letova do Barselone od juna 2014, a portugalski TAP za letove do Lisabona od jula 2014. godine.

Direktor DCV je kazao i da očekuje da će početkom 2014. godine Srbija u punom obimu početi da primenje sporazum o jedinstvenom evropskom nebu (ECA).Živanović je najavio i da će početkom aprila biti omogućeni letovi iznad teritorije Kosova i Metohije na visinama preko 6.000 metara, ali da i dalje neće biti moguće poletanje i sletanje na prištinski aerodrom sa aerodroma u Beogradu i Nišu.

On je dodao da će letove na tom prostoru nastaviti da kontroliše Hungaro kontrol, a da će sarađivati sa srpskim vazduhoplovnim vlastima.Živanović je kazao i da su za skoro godinu, od kako je na čelu Direktorata, troškovi te institucije smanjeni, obezbeđeno finansiranje iz redovnh prihoda od naknada i vraćeni kratkoročni krediti koji su iznosili 120 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja