BEZ PREDAHA: Vredne koke u PKB snele više od 6,3 miliona jaja
Foto: Beta

Rade dan i noć

BEZ PREDAHA: Vredne koke u PKB snele više od 6,3 miliona jaja

InfoBiz -
Na farmi u PKB "Inshri" u Padinskoj Skeli koke dnevno snesu oko 17.000 jaja svih klasa, a nedeljno oko 119.000 komada

BEOGRAD - Na farmi koka nosilja u PKB "Inshri" u Padinskoj Skeli u 2013. godini proizvedeno je 6,3 miliona konzumnih jaja, što je za 340.000 komada više u odnosu na prethodnu godinu.

Na toj farmi koke dnevno snesu oko 17.000 jaja svih klasa, a nedeljno oko 119.000 komada.

Prosečna nosivost sadašnjeg jata kreće se oko 90 procenata od predviđenog maksimuma, što je, ukazuju stručnjaci, više nego odlično za ovo doba godine.

Na farmi trenutno ima 20.830 koka nosilja, a kapacitet je 27.600. U PKB planiraju da u 2014. proizvedu 6,6 miliona jaja. Jedan objekat je iseljen polovinom novembra posle jednogodišnje eksploatacije, a useljenje novog jata očekuju početkom februara 2014. Koke su već naručene, a u pitanju su "loman broun" hibridi.

Rukovodilac u RJ "Proizvodnja konzumnih jaja", Robert Stojanović, kaže da se proizvodnja jaja u PKB obavlja po strogim pravilima Hasap sistema.

"Smese za ishranu koka su odličnog kvaliteta i pripremaju se u našoj fabrici stočne hrane, što se odražava na dobro zdravlje koka i kvaliteta jaja. Svakog meseca jaja prolaze laboratorijsku analizu na prisustvo salmonele, a svakog drugog meseca proveravamo feces i krv živine", navodi Stojanović.

On je, u izjavi za "Poljoindustriju", list poslovnog sistema PKB, podsetio da se jajima proizvedenim na njihovim farmama svakodnevno snabdevaju svi PKB-ovi maloprodajni objekti, veleprodaja, kao i menze te poljoprivredne korporacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track