Bačević o kanalu na Moravi: Zabranjeno je objavljivanje studije izvodljivosti!
Foto: Nebojša Mandić

Ministar prirodnih rersursa

Bačević o kanalu na Moravi: Zabranjeno je objavljivanje studije izvodljivosti!

InfoBiz -
"Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji", rekao je Bačević

BEOGRAD - Izgradnja kanala na Moravi bila bi multifunkcionalan projekat u čijoj strukturi se nalaze razrađene mogućnosti za razvoj poljoprivrene proizvodnje, energetike, saobraćaja, trurizma i zaustavljanja migracije, izjavio je ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

On je rekao da ako bismo išli logikom da uđemo u investiciju koja bi nam najbrže vratila sredstva, onda treba u prvoj fazi staviti akcenat na razvoj enregetike i poljoprivredne proizvodnje.

"Kinezi su nam pre nekoliko meseci uputili pismo u kome su izrazili želju da krenemo s razgovorima o koncesiji", rekao je Bačević i dodao da je to i njegova skrivena želja, jer je svestan činjenice da je Srbija u ekonomskoj krizi.

Na pitanje da li je vrednost ove investicije kako se govorilo između 10 i 15 milijardi evra on je istakao da sredstva koja su potrebna za ovu investiciju nisu tako velika kao što se spekuliše u medijima, a da rezulutati Studije izvodljivosti nisu objavljeni zbog toga što na svakoj strani te studije stoji zabrana objavljivanja.

Upitan da li ima podršku Vlade Srbije za izgradnju kanala, Bačević je rekao da će Vlada morati da se izjasni o ovom projektu kada bude urađen prostorni plan područja posebne namene za šta je u budžetu za 2014. izdvojen novac.Ministar prirodnih rersursa, rudarstva i prostornog planiranja je naveo da bi ako se reguliše i prokopa korito Morave, kroz kanal mogli da prolaze i brodovi četvrte kategorije od 1.350 tona kao i da je Grdelička klisura usko grlo, ali da tehnički gledano nije nerešiv problem.

"Transpost brodovima je četiri puta jeftiniji od transporta drumom i 2,5 puta nego železnicom", rekao je Bačević.

On je istako da neće odustati od istraživanja nikla i dodao da su priče o tome da će neko umreti "podvale ljudima koji ne znaju i lako ih je uplasiti". Na pitanje da li i dalje tvrdi da je istraživanje nikla štetno koliko i voda, on je potvrdno odgovorio i dodao da Srbija nije istražena kako treba.

"Prema rezultatima osnovnih geoloških istraživanja nama nekoliko stotina milijardi evra leži u zemlji. Nikl je samo jedan od minerala", rekao je Milan Bačević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track