Fič snizio kreditni rejting Srbije na B +
Foto: Rojters

Ministarstvo finansija

Fič snizio kreditni rejting Srbije na B +

InfoBiz -
Do sada je kreditni rejting Srbije bio dva B minus (BB-) sa negativnim izgledima

BEOGRAD - Američka agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fič (Fitch Ratings) snizila je kreditni rejting Srbije na B plus (B+) sa stabilnim izgledima, objavilo je srpsko ministarstvo finansija.

U saopštenju se podseća da je do sada kreditni rating Srbije bio dva B minus (BB-) sa negativnim izgledima. Kao ključne razloge za snižavanje rejtinga Srbije na B plus, Fič rejtings je naveo rast deficita u 2014. godini po osnovu prethodno preuzetih obaveza, kao i opšte stanje javnog duga u odnosu na visinu bruto domaćeg proizvoda, ali i izostanak sprovođenja prethodno najavljivanih strukturnih reformi u prethodnim godinama.

Kao pozitivne strane, agencija navodi, započinjanje pregovora sa Evropskom unijom, smanjenje deficita tekućeg računa platnog bilansa i povećanje deviznih rezervi i početak pregovora sa MMF-om koji je planiran za februar ove godine. Ministarstvo finansija Srbije navodi da prepoznaje potrebu za kontinuitetom u stabilizaciji javnih finansija i makroekonomskog okruženja, što se, kako se ističe, postiže nastavkom rada na sprovođenju strukturnih reformi čime bi se stvorile zdrave osnove za rast srpske privrede.

Kako se ističe, prvi koraci u tom smeru su već načinjeni sa većim nego očekivanim privrednim rastom u 2014. godini, istorijski niskom stopom inflacijom za 2013. godinu, povećanjem izvoza koje je dovelo do smanjenja deficita tekućeg računa platnog bilansa.

Troškovi finansiranja države su u poslednjem kvartalu 2013. na domaćem finansijskom tržištu dostigli istorijski minimum sa tendencijom daljeg smanjenja, navodi se u saopštenju. Ministarstvo finansija ističe da će nastaviti da insistira na doslednom sprovođenju i razradi paketa mera kako bi se u narednim godinama u potpunosti implementirao plan za smanjenje fiskalnog deficita i dugoročno stabilizovanje učešća javnog duga u BDP i osigurao privredni rast Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track