Ambasador Vilhelm: Stižu Mercedes i Lidl u Srbiju
Foto: Zorana Jeftić

Nemačka i Srbija

Ambasador Vilhelm: Stižu Mercedes i Lidl u Srbiju

InfoBiz -
U Zemunu će se praviti proizvodni program autobusa koje ima "Mercedes", od kombija, turističkih autobusa do onih za gradski prevoz. U Nemačkoj bi se proizvodile šasije, dok bi "Ikarbus" radio sve ostalo

BEOGRAD - Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm rekao je da će "Mercedes" ove godine sklopiti strateško partnerstvo s "Ikarbusom", a da je namera kompanije "Lidl" da otvori, ne jednu ili dve radnje, već bar 15 i to u isto vreme.

"U Zemunu će se praviti proizvodni program autobusa koje ima "Mercedes", od kombija, turističkih autobusa do onih za gradski prevoz. U Nemačkoj bi se proizvodile šasije, dok bi "Ikarbus" radio sve ostalo", rekao je nemački ambasador.

"Lidl" je već kupio deset parcela u Srbiji, ali im treba više, rekao je Vilhelm, koji je naveo da je problem što kompanijama nije lako da dođu do zemljišta i da bi tu Vlada trebalo da pomogne.

"Potrebna je sigurnost u pogledu vlasništva, jer investitor ne želi da uloži milione evra, a da nije siguran da li je on i zaista vlasnik zemlje na kojoj će graditi objekat", rekao je ambasador.

Upitan šta nam zameraju nemački ulagači, Vilhelm je odgovorio da je to sigurnost i to kada je reč o pravnim problemima.

"Sudstvo ne radi dovoljno efikasno i nekad su potrebne godine da se sprovede presuda. To je možda i najvažniji problem za investitore", rekao je Vilhelm.

On je rekao i da ne očekuje da će bilo koja zemlja EU preduzeti incijativu da uvede vize Srbiji.

"Broj azilanata iz Srbije je porastao u prošloj godini i to nije normalan tok. Srbija, međutim, sada nema problem, okolnosti su manje-više normalne", smatra ambasador.

Vilhelm je rekao i da ceni što Srbija, koja želi da postane članica EU, ima kontakte s drugim zemljama, kao što su tradicionalno bliski kontakti s Rusijom, a Vilhelm je ukazao i na "Etihad" koji je postao veliki partner Srbije i takođe Kinu.

Za pohvalu je to što se Srbija trudi da poboljša odnose sa svim susedima, a dolazak albanskog premijera u Beograd je, prema Vilhelmu, istorijski momenat.

"Srbija danas ima mnogo bolji položaj u regionu", ocenio je Vilhelm.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track