OPORAVAK: Stranci ulažu 1,1 milijardu evra u Srbiju!

Sledi dobra godina za domaću industriju

OPORAVAK: Stranci ulažu 1,1 milijardu evra u Srbiju!

InfoBiz -
Pored stranih direktnih investicija, ukupna ulaganja u našu zemlju, procenjuju ekonomisti, dostići će 5,5 do 6,5 milijardi evra

BEOGRAD - Velika ulaganja.Strane direktne investicije (SDI) ove godine trebalo bi da budu oko 1,1 milijardu evra, prognoziraju Narodna banka Srbije (NBS) i Privredna komora Srbije (PKS), dok će ukupna ulaganja u Srbiju, procenjuju ekonomisti, dostići 5,5 do 6,5 milijardi evra.Ulažu u energetiku- Centralna banka očekuje ove godine blag, a sledeće relativno brzi rast investicija kako bi se približile pretkriznom nivou. Ključni doprinos rastu u 2014. daće SDI, koje bi trebalo da budu oko milijardu evra - navode za Kurir u NBS.U 2014. ključni doprinos rastu investicija NBS očekuje od države, a privatnici će značajnije povećati ulaganja 2015. Značajna ulaganja očekuju se u energetska postrojenja, posebno u elektroprivredi, i infrastrukturu, pre svega Južni tok.Željko Sertić, predsednik PKS, kaže da su potrebne bar dve milijarde dolara SDI da bi imali više od tri odsto rasta BDP. U 2014. realno je očekivati oko 1,5 milijardi dolara ili 1,1 milijardu evra, najviše u putnoj i železničkoj infrastrukturi, energetici, informaciono-komunikacionim tehnologijama, automobilskoj industriji.- Velike svetske kompanije zainteresovane su ne samo za preduzeća u restrukturiranju već i za otvaranje novih firmi. Očekujemo i da kompanije koje već posluju ovde prošire ili modernizuju svoje kapacitete - navodi Sertić.Ukupne investicije, nezavisno od stranih, prema mišljenju ekonomiste Miroslava Zdravkovića, biće između 5,5 i 6,5 milijardi evra. Ulaganja su u 2013. bila 5,3 milijarde evra, i to u godini s minimalnim SDI, i bila su uporediva s rekordnom 2007. i 2008, kad su SDI bile gotovo deset puta veće.Domaća ulaganja- To znači da SDI uopšte nisu neophodne radi ekonomskog rasta jer su i domaća ulaganja velika. Velika su reinvestirana ulaganja koja nisu registrovana kao priliv SDI, kao što je slučaj s reinvestiranjem ogromnog profita Naftne industrije Srbije - objašnjava urednik portala makroekonomija.org.

DogađanjaIZBORI I EU (NE)VAŽNISertić smatra da je najvažniji preduslov za investitora stabilnost i predvidivost poslovnog okruženja i zato su odlične vesti početak pregovora sa EU i dolazak misije MMF. Pregovori sa EU, izbori i slični događaji, kaže Zdravković, nemaju baš nikakav značaj za vrednost investicija. U NBS kažu da pregovori sa EU mogu pozitivno da utiču, ali bez stabilnosti cena, fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi neće pomoći sami po sebi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track