Najnovije vesti

ŠANSA ZA POSAO: Naši psiholozi traženi u Švedskoj, zubari u SAD, a kuvari u Kanadi!

Prava prilika: Sve veći broj zemalja hoće srpske radnike

ŠANSA ZA POSAO: Naši psiholozi traženi u Švedskoj, zubari u SAD, a kuvari u Kanadi!

Biznis
S diplomom mašinskog inženjera posao je najlakše naći u Mađarskoj i Sloveniji. IT stručnjaci najlakše dolaze do radnog mesta

BEOGRAD - Upornost se isplati.
Nezaposleni mašinski inženjeri i inženjeri elektrotehnike, programeri, psiholozi, stomatolozi, medicinske sestre i mnogi koji godinama čekaju na posao u Srbiji mogli bi da razmisle i da se za poslom zapute u inostranstvo.

Posao u struci

Sajt Gde investirati objavio je spisak zanimanja koja su tražena u različitim zemljama u inostranstvu. Prema ovom sajtu, s diplomom mašinskog inženjera posao je najlakše naći u Mađarskoj jer je ova struka poprilično tražena. Osobe s tom kvalifikacijom, kojih u Srbiji ima 851 na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, mogu se zaputiti i u Sloveniju, Nemačku i Austriju jer i tamo imaju šanse da nađu posao.

Psiholozi koji godinama čekaju na posao u Srbiji i kojih na evidenciji nezaposlenih ima 936, traženi su u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Kanadi. Čak 1.354 stomatologa trenutno je bez posla u našoj zemlji. 

Zemlje u kojima mogu da računaju na posao su Nemačka, SAD, Kanada i Austrija. Nezaposleni programeri posao u struci mogli bi da pronađu u Austriji, Rusiji, Luksemburgu, ali i Danskoj, Češkoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Austrija, Nemačka, Mađarska, Poljska, Švedska i UAE jesu zemlje u kojima bi trbuhom za kruhom mogli da krenu inženjeri elektrotehnike, kojih na birou za nezaposlene ima 238.

Iako je ogroman broj medicinskog osoblja iz Srbije već našao posao u zapadnoj Evropi, za medicinskim sestrama i dalje postoji interesovanje u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj, Švajcarskoj i UAE. Tako bi neke od 5.420 nezaposlenih medicinskih sestara mogle da razmisle o opciji odlaska u inostranstvo.

Iako je kuvarska profesija dobro plaćena i u Srbiji, ipak na birou čeka 1.933 kuvara. Njima bi se sreća mogla osmehnuti u Kanadi, Novom Zelandu, Belgiji, Norveškoj i u UAE.

Uspešni i u prodaji

U agenciji za zapošljavanje „SVižn“ kažu da u inostranstvu postoji tražnja i za našim IT stručnjacima.

- Sarađivali smo s kompanijama iz Švajcarske, Italije, Češke Republike i uglavnom su tražili radnike za IT pozicije, ili za poslove vezane za prodaju - kaže Ivan Kuzmanović iz agencije „SVižn“.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je od 2010. do 2012. godine preko NSZ zaposleno ukupno 43 naših državljana u inostranstvu.

- U 2010. u SR Nemačkoj zaposleno je osam lekara i u Libiji tri lekara i pet medicinskih sestara - kažu u NSZ.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...