SRPSKE FABRIKE: Izvoz oružja vredan 300 miliona dolara!

Proizvodi iz naših fabrika traženi širom sveta

SRPSKE FABRIKE: Izvoz oružja vredan 300 miliona dolara!

InfoBiz -
Domaća namenska industrija ostvarila veliki prihod, najviše zahvaljujući članicama NATO, koje su prošle godine bile najveći kupci

BEOGRAD - Perspektivna industrija.Srpske fabrike oružja u 2013. godini izvezle su proizvode u vrednosti većoj od 300 miliona dolara. Iako preciznih podataka o vrednosti srpskog izvoza oružja nema, pošto su, kako tvrde u Ministarstvu odbrane, te informacije „poverljivog karaktera“, u Privrednoj komori Srbije saznajemo da je visina izvoza oružja premašila iznos od 300 miliona dolara.Konverzija dugaLjubiša Obradović, sekretar Udruženja za metalsku industriju u Privrednoj komori Srbije, kaže za Kurir da je namenska industrija izuzetno perspektivna jer ima vrlo tražene proizvode, s veoma visokim tehnologijama u odnosu na kompletnu industriju Srbije.- Postoji tražnja za tim proizvodima u celom svetu, a posebno u zemljama NATO. Zahtevi su takvi da velika većina firmi namenske industrije radi maksimalnim kapacitetom. Izvoz proizvoda namenske industrije u 2013. godini iznosio je oko 300 miliona dolara. Kad se pogleda da je 2003. godine izvoz bio 50 miliona dolara, vidi se da je na svakih četiri-pet godina dupliran. Imamo šest velikih firmi „Zastava oružje“ iz Kragujevca, „Sloboda“ iz Čačka, „Krušik“ iz Valjeva, „Prvi partizan“ iz Užica, „Milan Blagojević“ iz Lučana i „Prva iskra“ iz Bariča, koji predstavljaju proizvođače odbrambene industrije Srbije. Sa još tri firme „Prva petoletka namenska“ iz Trstenika, „Teleoptik žiroskopi“ iz Zemuna i avio-industrijom „Utva“ iz Pančeva, ove firme ukupno zapošljavaju 9.500 radnika, od čega je 7.300 stalno zaposlenih - kaže Obradović i dodaje da bi država morala posvetiti posebnu pažnju tim firmama i omogućiti im konverziju duga i otpis kamata na stare dugove za porez.Veliki potencijalObradović ističe da ovih devet fabrika oružja najbolje pokazuje koliki je potencijal srpske namenske industrije.- One čine 82,35 odsto izvoza naoružanja, a na domaćem tržištu zauzimaju 17,65 procenata namenske industrije. One u svojim proizvodima imaju pokrivenost uvoza izvozom od 3,42 puta. Na primer, izvoz fabrike „Prvi partizan“ iz Užica je 75 miliona dolara, a uvoz dva miliona dolara - ističe Obradović i dodaje da se srpsko oružje najviše izvozi u SAD i Azerbejdžan.

„Zastava oružje“IZVOZ OD 44 MILIONA $Rade Gromović, direktor fabrike „Zastava oružje“, koja je prošle godine sa izvozom oružja od 42 miliona dolara ostvarila rekordan rezultat u poslednjih 20 godina, kaže da su najviše oružja izvezli u SAD:- Ove godine planiramo da izvezemo proizvode u vrednosti oko 44 miliona dolara.

Sistem „nora B52“ samohodno artiljerijsko oruđe, visoke vatrene moći, za kratko vreme prelazi iz marševskog u borbeni položaj. Ima visoku operativnu i taktičku pokretljivost.Borbeno vozilo „lazar 2“ oklopno vozilo točkaš 8 x 8. Predstavlja kombinaciju finske „patrije AMV“ i nemačko-holandskog „boksera“. Kupola točkaša ima pored topa, kalibra 30 mm, i bacače dimnih kutija i dve lansirne šine za protivoklopne rakete.Automatske puške sa optičkim, digitalnim nišanom Puška koristi istu municiju kao i AK-47 7,62 x 39 mm i ima mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina. Težine je osam kilograma, a kapacitet spremnika je 30 metaka.Pištolji M57 i M70poluautomatsko oružje sa sigurnim sistemom bravljenja i okidanja. Karakterišu ga pouzdanost i preciznost, kao i to što je jednostavan za rukovanje, sa mehaničkim nišanom.Poluautomatski lovački karabin karakteriše ga veliki broj ispaljenih metaka u kratkom intervalu bez prekida u nišanjenju, funkcionalan u svim terenskim i klimatskim uslovima sa bezbednim mehanizmom za okidanje. Ima polimerski kundak sa dobrim ergonomskim rešenjima i odlično je izbalansiran.Lovački karabin cev je izrađena od hrom-vanadijum čelika metodom hladnog kovanja, što garantuje visoku preciznost, tačnost i dugotrajnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track