NBS: Banke spremne da smanje kamate na dozvoljeni minus

Traži se najjednostavniji način

NBS: Banke spremne da smanje kamate na dozvoljeni minus

InfoBiz -
Prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, svaka izmena ugovora treba da bude predmet pisane saglasnosti svakog imaoca računa, što znači da bi svakog trebalo zvati ponaosob

BEOGRAD - Banke su spremne da smanje kamate na dozvoljeni minus po tekućem računu građana, a trenutno se ispituju zakonske mogućnosti da se to uradi na što jednostavniji način, izjavio je danas direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama Narodne banke Srbije (NBS) Đorđe Jevtić.

On je objasnio da po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, svaka izmena ugovora treba da bude predmet pisane saglasnosti svakog imaoca računa, što znači da bi svakog trebalo zvati ponaosob. Jevtić je kazao da se ispituju zakonske mogućnosti kako bi NBS dala neku vrstu tumačenja propisa, u cilju maksimalnog pojednostavljenja te procedure.

On nije želeo da kaže koje su banke spremne da smanje kamatne stope na dozvoljeno prekoračenje tekućeg računa, ali je istakao da je reč o bankama "koje spadaju u sistemski značajne", i obuhvataju veliki broj tekućih računa.

Upitan za uvođenje ličnog bankrota u Srbiji, Jevtić je rekao da je u prošlosti bilo više takvih inicijativa, ali ne "jačih" inicijativa."NBS je uvek za stvaranje nekih sistemskih rešenja", istakao je Jevtić na predstavljanju februarskog izveštaja o inflaciju u Narodnoj banci Srbije, dodajući da je dobro imati mehanizam ličnog bankrota za izvlačenje dužnika iz problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track