ODRAŠE NAS BANKE: 81,56 odsto najviša kamata na dozvoljeni minus u Srbiji!
Foto: Think

Narodna banka objavila javne podatke

ODRAŠE NAS BANKE: 81,56 odsto najviša kamata na dozvoljeni minus u Srbiji!

InfoBiz -
Kamatu veću od 50 odsto na nedozvoljena prekoračenja ima 10 od 29 banaka

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da najveću godišnju kamatnu stopu na nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu ima Erste banka, 81,56 odsto, a najmanju Dunav banka, 16,34 odsto.

Na sajtu NBS objavljeni su podaci o kamatnim stopama svih banaka na prekoračenje po tekućim računima za januar, kao, kako su naveli u centralnoj banci, deo inicijative za opšte sniženje cena bankarskih usluga.

"Objavljivanjem tih podataka Narodna banka Srbije želi da građanima omogući da se na transparentan način upoznaju s javno dostupnim podacima i da na osnovu toga uporede banke i naprave adekvatan izbor bankarskog proizvoda koji odgovara njihovim potrebama i mogućnostima", navodi se na sajtu NBS i ističe da se na taj način doprinosi pozitivnoj konkurenciji na bankarskom tržištu.

Kamatu veću od 50 odsto na nedozvoljena prekoračenja ima 10 od 29 banaka. Osim Erste banke, veće kamatne stope na "nedozvoljeni minus" imaju Sosijete ženeral banka (78,28 odsto), KBM banka Kragujavac (58,69 odsto), Čačanska banka (57,99), KBC banka (57,59), Kredi agrikol Novi Sad (54,7), OTP banka (53,69), Prokredit (51,22), Srpska banka (51,11) i Komercijalna banka (50,34 odsto). Najmanje kamate na nedozvoljena prekoračenja imaju, pored Dunav banke, i Unikredit banka (18,8 odsto) i JUBMES banka (22,21 odsto).

Na dozvoljena prekoračenja, najveću kamatu na godišnjem nivou imaju Eurobanka od 38,25 odsto, Poštanska štedionica od 36,75 odsto i banka Inteza od 36,63 odsto.

Najmanju kamatu na dozvoljena prekoračenja imaju JUBMES banka od 16,84 odsto, Dunav banka od 20,55 i KBC banka od 23,72 odsto. Podaci se odnose na sektor stanovništva, koji obuhvata fizička lica, preduzetnike i neprofitne institucije koje pružaju usluge stanovništvu.

U NBS podsećaju da je svojom inicijativom centralna banka uticala na optimiziranje nivoa kamatnih stopa na štednju radi smanjenja cene izvora sredstava, "što je omogućilo započeti pad kamatnih stopa na plasmane banaka i povećalo dostupnost finansijskih sredstava privredi i građanima".

Erste banka: Kamata na nedozvoljen minus sada 18,97 odsto

Erste banka u Srbiji saopštila je danas da ponderisana kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje po tekućim računima u toj banci sada iznosi 18,97 odsto godišnje.

Kako se navodi, kamata na nedozvoljeni minus u Erste banci je smanjena od 21. januara ove godine.Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da je u januaru 2014. ponderisana kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste Banci iznosila 81,56 odsto godišnje, što je najviše u bilo kojoj banci u Srbiji.Erste banka je precizirala da godišnja kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje po tekućim računima građana u toj banci od 21. januara 2014. obračunava tako što se referentna kamatna stopa (RKS) NBS uveća osam odsto.To, kako je navela banka, uzimajući u obzir trenutnu vrednost referentne kamatne stope NBS od 9,5 procenata iznosi ukupno 17,5 odsto na godišnjem nivou.

Dodaje se da je prethodno kamatna stopa na nedozvoljeno prekoračenje u Erste banci iznosila četiri odsto mesečno, odnosno 61,15 odsto na godišnjem nivou. "NBS je u svom izveštaju o kamatanim stopama na nedozvoljeno prekoračhenje po tekućem računu koristila ponderisane kamatne stope te je u skladu s tim za Erste banku obračunata visina od 81,56 procenata. Odgovarajuća ponderisana kamatna stopa za aktuelnu stopu od 17,5 odsto iznosi 18,97 procenata", navodi se saopstenju Erste banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track