Bačević: Kinezi žele da ulažu u tri industrijske zone!
Foto: Marina Lopičić

Sastanak u Prokuplju

Bačević: Kinezi žele da ulažu u tri industrijske zone!

InfoBiz -
Zahtev konzorcijuma Sinomach-Cneec-Cneetc je da im se obezbedi od 60 do 100 hektara zemljišta u komadu, a da su oni spremni da ulože u komunalnu infrastrukturu buduće industrijske zone, naveo je ministar

PROKUPLJE - Kineska nacionalna elektro-mašinska korporacija Sinomach-Cneec-Cneetc zainteresovana je da u Srbiji otvori tri industriske zone u koje bi uložila po milijardu evra, najavili su danas u Prokuplju predstavnici te korporacije na sastanku sa ministrom rudarstva i prostornog planiranja Milanom Bačevićem i rukovodstvom te opštine.

Ideja je da im se ponude lokacije u Prokuplju, Kraljevu, ili još jednoj opštini u Srbiji, rekao je ministar Bačević koji je sa predstavnicima te kineske korporacije obišao jednu od tri moguće lokacije za industrisku zonu u Prokuplju.

Ministar je istakao da je zahtev tog konzorcijuma da im se obezbedi od 60 do 100 hektara zemljišta u komadu a da su oni spremni da ulože u komunalnu infrastrukturu buduće industrijske zone. Bačević je kazao da se radi o istoriskoj šansi za Prokuplje i da kada je reč o ovim kineskim investicijama nemamo pravo na grešku, već im moramo omoguciti odgovarajući ambijent za ulaganje i pripremiti neophodnu projektnu dokumentaciju.

Radi se o korporaciji koja zapošljava četiri miliona ljudi širom sveta, koja ima godišnji prosek od 26 milijardi evra, naveo je ministar i dodao da nije reč o kompanijama posrednicima ili trgovcima, već o direktnim proizvođačima energetske, rudarske, mašinske i druge opreme.Prema njegovim rečima, ta korporacija je zainteresovana da u industrijskoj zoni u Prokuplju ulaže u oblasti prehrambene industrije, prerade voća i povrća i u geotermalnu energiju.Ministar je objasnio da je Prokuplje odabrano kao jedna od lokacija za industrijsku zonu, zbog toga što "ima velike razvojne potencijale i zato što se malo šta radi u toj opštini".

Prokuplje je, kako je rekao, "na putu ka Kuršumliji a Kuršumlija je na putu za Kosovo i Metohiju, i mi želimo da to područje razvijamo i učvrstimo i zadržimo ljude da tu ostanu da žive".Bačević je ukazao da su sve te moguće direktne kineske investicije rezultat strateškog partnerstva koje je prethodno Srbija potpisala sa Kinom. On je ukazao i d a je Kina tradicionalni prijatelj Srbije i da je sada došlo vreme da se to prijateljstvo pretoči u konkretne ekonomske projekte i jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.Regionalni direktor kineske korporacije Ni Vajnhong rekao je da je ulaganje u industrijsku zonu direktna kineska investicija i da se ne radi o zaduživanju Srbije.

"Cilj je da počnemo priliv velikih kineskih investicija u Srbiju i da dovedemo oko deset velikih multinacionalnih kompanija u te industrijske zone", rekao je on, napominjući da ta kineska korporacija spada među 500 najvecih u svetu i da je nedavno u Ubu otvorila evropsko predstavništvo, koje pokriva područje od Ukrajine do Jadranskog mora.Prema njegovim rečima, korporacija je u Ubu zakupila na 99 godina 100 hektara zemljišta za industrijsku zonu u kojoj bi trebalo da bude zaposleno oko 15.000 ljudi.

Cilj je da za pet godina industrijska zona u Ubu bude u potpunoj funkciji a da se tokom ove godine obezbedi projektna dokumentacija i građevinska dozvola, rečeno je na sastanku ministra Bačevića i kineske delegacije sa rukovodstvom opštine Prokuplje. U industrijsku zonu u Ubu Kinezi su spremni da ulože 130 miliona evra u komunalnu infrastrukturu.

Predstavnici opštine Prokuplje istakli su spremnost da učine sve da zadrže kineske investitore i naglasili da će im ponuditi tri lokacije na teritoriji te opštine.Ministar Bačević je sa kineskom delegacijom i predstavnicima opštine Prokuplje obišao lokaciju Suva česma na kojoj je ta kineska korporacija zainteresovana da sagradi stanove za zaposlene u budućoj industrijskoj zoni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track