PKS: Srbija nije otpad za polovna vozila
Foto: Marina Lopičić

Poošštriti regulativu

PKS: Srbija nije otpad za polovna vozila

InfoBiz -
Ovlašćeni uvoznici imaju ozbiljne gubitke u poslovanju zbog nekontrolisanog uvoza polovnih vozila, kao i zbog zastarelih propisa koji regulišu njihov uvoz.

BEOGRAD - U Srbiju je prošle godine uvezeno više od 100.000 polovnih vozila, a novih šest puta manje, oko 18.000, ukazano je danas na sastanku predstavnika Privredne komore Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja.Podaci ukazuju da je neophodno pooštriti regulativu i podići standarde za uvoz polovnih automobila, čiji se kvalitet slabo kontroliše, istakli su u Grupaciji ovlašćenih uvoznika vozila i delova pri PKS, koja je pokrenula inicijativu za izmenu vladine Uredbe o uvozu polovnih vozila donete 2005. godine. Potpredsednik Privredne komore Srbije, Zdravko Jelušić, upoznao je direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadina Jovanovića, i pomoćnika direktora, Zorana Alimpića, sa problemima ovlašćenih uvoznika vozila. Naime, ovlašćeni uvoznici imaju ozbiljne gubitke u poslovanju zbog nekontrolisanog uvoza polovnih vozila, kao i zbog zastarelih propisa koji regulišu njihov uvoz. Vozila stara više od 14 godina uvoze se u zemlju i puštaju u saobraćaj bez ikakve kontrole ispravnosti, emisije izduvnih gasova i slično, upozorio je Jelušić. Stručnjaci su istakli da je neophodno izmeniti Uredbu o uvozu polovnih vozila, kako bi se uskladila i prilagodila savremenim normama i ekološkim standardima, saopšteno je iz PKS. Na ovaj način sprečilo bi se dalje zagađivanje životne sredine i poboljšali uslovi za veću bezbednost u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Stojadin Jovanović, saglasio se sa inicijativom za izmenu pomenute uredbe i dogovoreno je da se sa njom upoznaju predstavnici državnih institucija, Ministarstva trgovine, Ministarstva saobraćaja, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstva finansija i Uprave carine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track