Miščević: Pozitivna ocena Brisela za oblast javnih nabavki
Foto: Fonet

Efekti novog zakona

Miščević: Pozitivna ocena Brisela za oblast javnih nabavki

InfoBiz -
Tokom skrininga o javnim nabavkama u Briselu rečeno nam je da je misija SIGMA veoma pozitivno ocenila novi zakon i rad Uprave, međutim, Uprava sada mora da nastavi da unapređuje svoj posao i da se usklađuju sa onim što će sutra doći kao standardi prakse u EU, kazala je šefica tima za pregovore o pristupanju EU

BEOGRAD - Šefica tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da se u Briselu veoma pozitivno ocenjuje napredak u primeni Zakona o javnim nabavkama u Srbiji, kao i rad Uprave o javnim nabavkama.

Miščević je kazala da je efekte novog zakona, koji je u primeni od 1. aprila, 2013, procenjivala misija SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management), koja je boravila u Beogradu polovinom februara, ali da još nema zvaničnog izveštaja o tome. Organizacija SIGMA nastala je zajedničkom inicijativom Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku sardnju i razvoj (OECD).

"Tokom skrininga o javnim nabavkama u Briselu rečeno nam je da je misija SIGMA veoma pozitivno ocenila novi zakon i rad Uprave, međutim, Uprava sada mora da nastavi da unapređuje svoj posao, bez obzira što su tako dobre ocene, i da se usklađuju sa onim što će sutra doći kao standardi prakse u EU", kazala je Miščević.

Ona je navela da nema "zebnju ni sumnju" da će prilagođavanje EU u oblasti javnih nabavki biti jedno od jednostavnijih, ali da ostaje pitanje dobre primene zakona. Kako je ocenila, dobro uređene i kontrolisane javne nabavke su ključ u borbi protiv korupcije. EU će, istakla je Miščhević, sledeće godine promeniti regulativu u oblasti javnih nabavki, što će donekle otežati Srbiji pregovaračku situaciju. Izmene se odnose na povećanje fleksibilnosti u javnim nabavkama, olakšavanje procedura uz jasnu kontrolu koja je neophodna u javnim nabavkama i pojednostavljenje samog procesa javnih nabavki, objasnila je Miščević.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović kazao je da je EU u februaru usvojila tri nove direktive - klasične, sektorske i za koncesije, koje će stupiti na snagu 17. aprila i države članice imaju period od dve godine da usklade svoje zakonodavstvo.

"S obzirom da Srbija nije članica EU od nje se neće očekivati puna usklađenost sa novim direktivama, tako da imamo dovoljno vremena za zakonodavno usklađivanje i verujem da tu neće biti problema", ocenio je Jovanović. Prema njegovom mišljenju, daleko veći izazov za Srbiju je obezbeđivanje pune primene zakona u praksi i to će stručnjaci EU posebno pratiti i ocenjivati. "Zakon o javnim nabavkama je u velikoj meri usklađen sa direktivama EU. Ono čemu u predstojećem periodu treba posvetiti pažnju je primena zakona u praksi i to na svim nivoima, počev od republičkog pa sve do najmanje opštine u Srbiji", kazao je Jovanović. Kako je istakao, potrebno je obezbediti jedinstven sistem javnih nabavki koji će funkcionisati na svim nivoima vlasti i izgraditi potrebne administrativne kapacitete. Prema Jovanovićevom mišljenju sveobuhvatno sagledavanje pozitivnih i negativnih strana u primeni novog Zakona o javnim nabavkama moguće je tek posle godinu i po do dve njegove primene. Po podacima Uprave, za javne nabake u Srbiji u 2013. godini potrošeno je 262,9 milijardi dinara, što je 40,8 milijardi dinara, odnosno 335 miliona evra, manje nego u 2012. Procene su bile da će primenom novog zakona godišnje uštede u javnim nabakama iznositi oko 600 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track