Guvernerka Tabaković: NBS će pomoći u sprovođenju Vučićevih mera
Foto: Tanjug

Neće biti zloupotrebe monetrane politike

Guvernerka Tabaković: NBS će pomoći u sprovođenju Vučićevih mera

InfoBiz -
Poručila da će centralna banka održavati kurs dinara tako da na njega ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković izjavlia je danas da će centralna banka biti vrlo aktivna u sprovođenju ekonomskih mera koje je najavio lider SNS Aleksandar Vučić.

Tabaković je naglasila da u toj podršci neće biti nikakve zloupotrebe monetrane politike.

"Ni za ovih godinu dana i osam meseci nikada nismo imali nikakav pritisak, zahtev, dobronamerni savet, ni prećutno očekivanje da uradimo posao, koji je ustvari posao vlade, upotrebom ili zloupotrebom monetarne politike. Meni je to dovoljno", naglasila je Tabaković na skupu posvećenom produbljivanju privredne saradnje Srbije i Velike Britanije.Guvernerka je podsetila da u članu tri zakona piše da je osnovni cilj NBS stabilnost cena, ali i podržavanje mera ekonomske politike vlade. "Ja ću svesrdno sa timom koji imam rado da pomognem merama koji je predložio mandatar u najavi Aleksandar Vučić", poručila je Tabaković.

Tabaković je poručila da će centralna banka održavati kurs dinara tako da na njega ne mogu da utiču nikakve spekulantske namere ili nečiji interesi.

Tabaković je odgovarajući na pitanje da li je NBS u prva tri meseca ove godine potrošila mnogo novca na jačanje dinara rekla: "Nije pitanje koliko smo potrošili. NBS je potrošila 820 miliona evra, ali smo već kupili 40 miliona evra, ne dozvoljavajući da dinar preterano jača".

Guvernerka je podvukla da NBS ima instrumente za postizanje osnovnog cilja monetarne politike - stabilnosti cena."Cene u Srbiji u velikoj meri zavise od cena poljoprivrednih proizvoda, budžetskog deficita, a u velikoj meri u evroizovanoj privredi zavisi od vrednosti kursa", rekla je Tabaković.

Ona je navela da će NBS nastojati da zadrži devizne rezerve na visokom nivou na kojem su i sada. Stabilnost kursa i nivo deviznih rezervi daju stabilnost koja pomaže svima koji treba da reše ostale spoljnotrgovinske i neravnoteže u našem privrednom sistemu, dodala je Tabaković.

Govoreći o sniženoj proceni privrednog rasta koju je NBS dala, ona je navela da je to realna procena zato što pre svega zavisi od privrednog rasta zemalja EU, koji su najveći spoljnotrogonski partneri Srbije.

"Svoje ocene smo revidirali u skladu sa onima od kojih najviše zavisimo u spoljnotrgovinskoj razmeni, a pre svega u izvozu. I naša procena o stranim, direktnim investicijama je konzervativna i iznosi milijardu evra, a iskreno mi očekujemo i više", rekla je Tabaković. Ona je precizirala da već ima potpisanih ugovora koji treba da se realizuju ali je uvek dobro, kako kaže, zadržati oprezan stav NBS.

Govoreći o današnjem skupu koji je u Klubu poslanika okupio predstavnike političkog i ekonomskog miljea Velike Britanije i Srbije, Tabaković je rekla da je jedan od osnovnih zadataka buduće vlade da otvori vrata prema svetu i to prema onima koji mogu da promovišu privredu i njen ambijent.

Ona je rekla da će na makroekonomskoj stabilnosti tog ambijenta NBS raditi onako kako je radila i do sada, potpuno predano.

Tabaković očekuje da se banke okrenu dinarskom finansiranju

Tabaković je rekla da je dinarska štednja u 2013. godini gotovo udrvostručena i da očekuje da će se banke sve više okretati dinarskom kreditiranju privatnog sektora.

Ona je rekla da je dinarska štednja udvostručena zahvaljujući niskoj inflaciji, stabilnosti deviznog kursa i činjenici da zahvaljujući preporukama NBS banke nisu povećale kamatnu stopu na deviznu štednju građana.

"Očekujemo da će se zahvaljujući rastu dinarskih sredstava i postignutoj makroekonomskoj stabilnosti banke ubuduće okretati dinarskom kreditiranju privatnog sektora", navela je Tabaković, dodajući da je trenutna štednja stanovništva 8,4 milijardi evra.

Guverner je istakla da će smanjenju stepena evroizacije doprineti i to što je međunarodnim finansijskim institucijama omogućeno da izdaju dinarske hartije od vrednosti."Petogodišnje razgovore na tu temu priveli smo kraju čineći sve da oni koji žele da na ovom tržištu izdaju dinarske hartije od vrednosti budu obezbeđeni od svih mogućih rizika", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track